Skocz do zawartości

Dojrzewanie akwa z Prodibio BioDigest

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W piątek w czasie w którym używałem węgiel po kuracji antybiotykiem zrobiłem test NH3 i wyszło mi coś koło 1,5mg/l.

W sobotę zrobiłem całkowity restart baniaka (łącznie z czyszczeniem filtra zew. wodą pod ciśnieniem, wymianą całego podłoża i około 40% wody).

Oprócz tego dolałem do baniaka 4 fiolki Prodibio BioDigest http://www.prodibio.fr/anglais/biodigest.htm, jedną bezpośrednio do filtra, jak również włożyłem do filtra zewnętrznego JBL NitratEx.

Dziś robiłem testy i nic nie ruszyło poza NO3?

Co to może znaczyć - że to co oni wypisują na ulotkach BioDigest'u że posiada cały zestaw bakterii które przerabiają NH3->NO2->NO3 ?

Czy to możliwe żeby NH3 w ciągu dwóch dni (baniak 240l - 8 dorosłych i 7 maluchów 4cm) wogóle nie ruszyło?

Wcześniej przed restartem NH3 jednak podskoczyło więc o co teraz chodzi???

Opublikowano

IMO to bardzo prawdopodobne. Kontroluj parametry na wszelki wypadek, ale moim zdaniem to co Ci zostało w baniaku + te cztery fiolki wystarczyły do odtworzenia biologii.

Opublikowano
Przecież na biodigeście pisze , 1 fiolka na 1000l wody:)

Jeśli wlałeś 4 to dowaliłeś na maxa :mrgreen:

Tak tylko ze to zalecenie jest dla dojrzalych baniakow - co 2 tygodnie "dla zdrowotnosci"

Przy nowych baniakach zalecaja 1 fiolke na chyba 60 litrow (nie jestem pewien bo nie mam tego w pracy) plus jedna bezposrednio do filtra.

Opublikowano

nooooo może byc niefajnie, zeżarły amoniak to teraz się pewnie zabiorą za ryby, a potem za piach, kamienie i szyby w akwarium :mrgreen:

Opublikowano
nooooo może byc niefajnie, zeżarły amoniak to teraz się pewnie zabiorą za ryby, a potem za piach, kamienie i szyby w akwarium :mrgreen:

Na koniec pewnie jeszcze wodę wychleją sukinsyny :mrgreen:

Tak na poważnie to dziś zrobiłem testy i nadal NH3, NO2 - niewykrywalne, NO3=25

Czyżby pojawiła się cudna receptura na błyskawiczne dojrzewanie baniaka :?: