Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Zatem - zdecydowalem sie. Moje akwa (80x40x50 - prawdopodobnie za niedlugo bedzie cos w okolicach 100x50x50) zostanie zmienione na Malawi. Od dluzszego czasu czytam na ten temat - na razie nie pytam o dobor gatunkow (pewnie skonczy sie na jednym gatunku saulosi). Moj obecny problem dotyczy filtra - stary FAN3 raczej (czyt. na bank) nie da rady mojemu nowemu projektowi. Dlatego przymierzam sie do zakupu filtra. Wstepnie JBL CristalProfi E900 - jednak naczytalem sie troche.. no i pogubilem sie w tym - niestety sam nie mam doswiadczenia z filtrami zewnetrznymi, dlatego chcialbym zapytac sie o porade. Wstepnie planuje wydac na niego 250zl (co jest gorna granica obecnie - w wyjatkowych wypadkach do "naciagniecia" nieco) - wiem, ze to "tylko 160l, ale niedlugo bycmoze przesiade sie na 250, wiec z tego wzgledu filtr musi byc nieco "mocniejszy" - zeby w przyszlosci nie trzeba bylo niczego "dorabiac".

Czekam na opinie i porady.

Opublikowano

Widzialem/czytalem posty na forum - ale mnie nie do konca (nie tylko) chodzi o wielkosc filtra, ale i sama firme, model itd. Chodzi m.in. czy warto dorzucac 150zl, zeby kupic eheima zamiast jbl...? nigdzie niestety nie znalazlem (ale uporczywie szukam!) informacji o optymalnym rozwiazaniu (stosunek jakosc/cena - czesto spotykana w swiecie komputerow).;-)

Opublikowano

coyot w każdym prawie poście w którym ktoś się pyta czy wybrać coś czy eheim to zawsze pada odpowiedź eheim - a często 150 zł to zbyt mała różnica aby się wachać.

Więc jak chcesz wydać więcej to kupuj eheima i na pewno nie będziesz żałował

Opublikowano
coyot w każdym prawie poście w którym ktoś się pyta czy wybrać coś czy eheim to zawsze pada odpowiedź eheim - a często 150 zł to zbyt mała różnica aby się wachać.

Więc jak chcesz wydać więcej to kupuj eheima i na pewno nie będziesz żałował

nieco przesadzilem z roznica 150zl.. ;-)

a co sadzisz o Atmanie cf-800?

Opublikowano

I ja chetnie bym uslyszal jego wypowiedz..

rozumiem, ze Eheim to swoisty mercedes i najlepiej byloby w niego inwestowac. mysle na powaznie nad tym atmanem - wydaje sie w tym wypadku pogodzeniem jakosci (niezawodnosci) i ceny.

Opublikowano

Czy np. EHEIM CLASSIC 2215 bylby wystarczajacym rozwiazaniem (wiem, ze do obecnego 160L to spokojnie, ale do przyszlego 250L?) - wiem, ze w specyfikacji podane jest maksymalny rozmiar akwarium do 350L - ale wiemy jak to jest z wartosciami granicznymi...