Skocz do zawartości

Film bakteryjny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dałem wylot z zewnętrznego pod sama powierzchnie, tak że załamuje tafle i jest OK. Ale wydaje mi się ze film bakteryjny pojawił się u mnie po dodaniu do wody soli JBL AquaDur. Zrobiłem podmianke, dałem zwykła sode i jest cacy!

Pozdrawiam

Opublikowano

Mieszam w kubku, może za krótko bo jak wlewam to widać kryształki opadajace na dno. Rozumiem że powinienem mieszac tak długo aż rozpusci się całkiem?

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

NIe zakladam nowego tematu a podłączę się do tematu.

Też mam problem z filmem i zauważyłem, że po karmieniu jest zawsze najgorzej. Powierzchnia wygląda jakby olej na niej plywał :(

Czy pokarm może być przyczyną filmu bakteryjnego ?? Ja mam filtr wewnętrzny, który zbiera z tafli wody śmieci ale film czyści tylko jak mam niski poziom wody czyli że woda ledwo wlatuje do filtra a jak jest bardziej zanużony to nie zbiera filmu :(

Opublikowano

Możesz go rozbić za pomocą powietrza z pompki , skimmer silny strumień na taflę wody. Pokarm pewnie że będzie zwiększał ilość filmu bakteryjnego bo będzie pożywką dla bakterii który go tworzą.

Opublikowano

Potwierdzam, skimer eheima ,sprzęt warty zakupu , mój pracuje w baniaku 450 na zduszonym przepływie na drugim- trzecim ząbku .Powierzchnia wody czysta .Próbowałem rozbijać taflę wody wylotami z filtrów niestety znalazło się zawsze miejsce w którym filtr się tworzył

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

A mozecie podac konkretne modele tego Eheima?

JA mam Tunze i jak mowilem dziala ok tylko jak woda ledwo wplywa do filtra ale problem w tym, ze nie moge go podniesc wyzej przez pokrywe i kolko sie zamyka.

Sprobuje zwiekszyc ruch wody i zobacze czy to pomoze, pompki nie mam, natleniam wylotem z biologa Eheim 1200 xl

pozdr