Skocz do zawartości

Wysokie NO3 w kranówce, co robić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad propozycją Nurosława, czy wrzucenie kilku ( 4-6 ) woreczków Aquafix NO3 do korpusu narurowego i przepuszczania przez nie wody do podmiany zda egzamin. Niestety nie udało mi się przeforsować opcji "podzlewozmywakowej" przestrzeń zagospodarowana na inne bardziej potrzebne rzeczy. A Aquafix w woreczkach, łatwo "wyjąć - włożyć" :D i całe ustrojstwo można schować do szafki.

Opublikowano

selektywna żywica kosztuje ok. 35zł za litr. Wkład do korpusu żeby ja zamontować w narurowym kosztuje 9zł. musisz policzyć czy się przypadkiem bardziej nie opłaci niż aquafix

• 1 rok później...
Opublikowano
a samo złoże pakujesz do korpusa w takiej obudowie: http://www.woda.com.pl/index.php?p283,wklad-obudowa-do-zasypania-zlozem

trochę odświeże,

mutra czy ta obudowa to coś w rodzaju filtra narurowego? nie widzę tam króćców nie wiem jak to działa.

Co do nitratexu, mam go od około 2 miesięcy, 4 woreczki z których 2 są w filtrach a dwa w tym czasie sie regenerują. Po włożeniu 2 pierwszych, świeżo wypakowanych nitratexów spadek no3 z poziomu grubo ponad 50 do około 10 w dosłownie kilka godzin, po dwóch dniach no3 zaczelo znów rosnąć więc czas na regenerację, wrzucam kolejne dwa prosto z opakowania, spadek do poniżej 5 czyli prawie idealny poziom no3. Niestety z każdą regeneracją wydajność żywicy spada i po około 2 miesiącach stosowania pojemność żywicu spadła poniżej 50% i myślę że nadal będzie spadać. Czy u was jest podobnie? Może coś nie tak robie. Jeden woreczek w jednym mechaniku a drugi w drugim, regeneracja solą niejodowaną 100g na 1 litr wody dla jednego woreczka, regeneracja 2 doby, może za długo? roztwór wody po regeneracjii w kolorze średnio mocnej herbaty więc działa, bo widać po wodzie w akwarium (przed stosowaniem takiej czyściutkiej nie miałem) no ale no3 w akwarium mimo podmianek zaczyna powoli rosnąć i jest już na poziomie około 30, a zmniejszyłem obsadę o połowę, kranówka do podmian ok. Test do tej pory miałem firmy Hagen nutrafin i na tych testach widac było spadki azotanów po zastosowaniu nitratexu, niestety nutrafin mi sie skonczył i zakupiłem test sera no3, badam poraz pierwszy tym testem noi no3 na poziomie około 35 mimo 4 woreczków nitratexu naraz w akwarium. Woda cały czas czyściutka, bez zapachów a po każdej regeneracjii roztwór wody jak herbata więc dlaczego no3 rośnie?

Pisząc z błędami wyrażasz brak szacunku dla czytających!

Opublikowano

Ta rura to jest takie jakby opakowanie do sypkich mediow. Wsypujesz dajmy na to jakis nitratex do tej rury i rure wkladasz do standardowego korpusu narurowego.

Z doswiadczenia powiem ze ja chcialem uzyskac efekt filtra fbf wypelnionego nitratexem ale po okolo minucie calosc zloza byla przyklejona do gornej powierzchni owej rury.

Przeplyw musialby byc naprawde minimalny aby uzyskac efekt fbfa.

Co do nitratexu to jak dla mnie po 10 regeneracjach nadaje sie on jedynie do wymiany.

Opublikowano

Co do nitratexu to jak dla mnie po 10 regeneracjach nadaje sie on jedynie do wymiany.

no ja też tak myślę, to wychodzi zbyt drogi interes, noi te regeneracje. A powiedz jeszcze jaką solą regenerujesz, taką jak zaleca producent czyli niejodowaną czy zwykłą też można?