Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do namaczania rowniez nie mocze poprostu kupuje najmniejsza dostepna granulacje(mini),albo jak w przypadku JBL rozgniatam .

Jeśli masz mały ryby to możesz mieć problem.Ja mam ryby wielkości od 3 do 8 cm.i suchego hikari bym nie podał(również posiadam w rozmiarze mini)Ten pokarm strasznie pęcznieje,2-3-krotnie zwiększa swoją objętość.Teraz pomyśl jak taka 5cm. rybka zje takową kuleczkę,co się dzieje w jej jelicie?Ja mimo wszystko nie zaryzykuje podawanie nie namoczonego granulatu hikari.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

perez piszesz o 5cm. rybce. Ja mam 1-2 cm i mam mini Hikari.

Wolę jednak namaczać.

Jak długo się namacza?

Drażni mnie że w opisie aukcji nigdzie nie było tym mowy tylko teraz jak poczytałem to wiem.

Znając życie nie wiedziałbym i źle bym podawał

Opublikowano
Jak długo się namacza?

Około 15min.

perez piszesz o 5cm. rybce. Ja mam 1-2 cm i mam mini Hikari.

Po namoczeniu rozgnieść na papkę...albo poczekać z podawaniem aż ryby trochę podrosną na tyle ażeby sobie poradzić z taką kulką.

Opublikowano

acha

ok.

czekam ja przyjdzie przesyłka bo od razu kupiłem od jednego sprzedawcy kilka rodzajów podstawowych i uzupełniających dla mbuny z hikary i artemie i kryl.

Ja mam Tetra Rubin Granules i te 1 cm. to średnio sobie radzą. O namaczaniu nic nie piszą w instrukcji.

Opublikowano

Możesz rozgnieść na sucho. Kiedy moje nie radziły sobie z granulatem robiłem sobie zapas na cały tydzień. Na łyżke stołową wsypywałem niewielką ilość granulatu, gniotłem małą łyżeczką i rozdrobniony pokarm sypałem do innego pojemniczka. Potem przed podaniem namaczanie i heja.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja używam Hikari w średnim granulacie,a pyśki są ok 4-5cm.Wrzucam trzy,cztery kulki do siatki i wkladam do akwa na 15min aż spęcznieje,potem rozgniatam każdą kulke na dwa kawałki i karmię.Wcinają jak oszalałe,polecam ten pokarm.

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć, czy te pokarmy barwią wodę podczas karmienia. Swoje ryby karmie Dainichi i zaskakująco mocno ten pokarm barwi wodę. Po karmieniu woda z kryształu zmienia się w lekko mętną, aż do czasu interwencji filtra.

btw. Nie jest dla Was męczące codzienne namaczanie pokarmu? Może jestem leniwy, ale z tego powodu tych produktów nie kupuje.