Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podzielicie się swoim doświadczeniem odnośnie preparatów/specyfików dodawanych do wody ew. do pokarmu aby poprawić żywot ryb w baniakach?

Chodzi mi głównie o to co podajecie do poprawy jakości wody (uzdatniacze, różnego rodzaju sole itp), jak również co aby poprawić bezpośrednio zdrowie ryb (witaminy lub różnego rodzaju wzmacniacze)

Prosiłbym o wypowiedzi zawierające nazwę, częstotliwość podawania i zaobserwowane zmiany.

Opublikowano

Do uzdatniania wody JBL biotopol,potem aquadur JBL(sól).Witaminki to atvitol JBL dodawane 1 raz w tygodniu(na przemian do wody i do pokarmu.)W akwa żadnej choroby,wszystkie parametry stabilne i w normie.

Opublikowano
nie podam nazw, poniewaz...nic nie podaje. ani przed wlaniem do baniaka, ani po...zadnych witamin.. nic..totalnie nic. rybska zyja i czuja sie cudnie, miodnie :mrgreen:

No tak totalnie nic to sam się wkopałeś bo:

A jaki to problem wsypac przy podmiance pare lyzeczek ? Robie tak od zawsze i co ? I gitara :evil:

Kręcisz coś :mrgreen:

Żartuję oczywiście :D

Opublikowano

Kręcisz coś :mrgreen:

Żartuję oczywiście :D

hehe.. no tak soda. racja. zapomnialem :mrgreen: tym bardziej, ze od jakiegos czasu zapominam o dodawaniu jej.. nawet nie wiem jakie mam kh..wstyd sie przyznac :wink:

Opublikowano

ja wodę do podmian przepuszczam przez filtry węglowe(dwa korpusy z wkładami GAC) i dodaje miarkę sody na 100l (teraz będe przechodził na węglan potasu a później zamontuje dwa korpusy z dolomitem na wężu do podmian)

Dla ryb czasem wrzucam kilka tabletek B compositum do filtra, dla glonów leje roztwór symfonii+siarczan potasu+fosforan potasu.

Opublikowano

Ja dodaję do wody po RO+DI AquaDur Plus i AquaDur Malawi/Tanganika w proporcjach 50/50. Próbowałem wodę po RO przepuszczać przez mineralizator, ale zaniechałem tego, ze względu na fakt słabego rozpuszczania się złoża. Miernik TDS pokazuje w takiej wodzie ok.35-38ppm. Dodatkowo dodaję Fishtamin Sery raz w tygodniu do namoczonego granulatu.