juggler Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor #21 Opublikowano 1 Lutego 2010 a ryby dalej dziwnie się zachowują? Nie rybki już się zachowują normalnie. Tylko co jakiś czas niektóre ocierają się o piasek.
juggler Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor #22 Opublikowano 22 Lutego 2010 Wybarwiają mi się dwa samce, zajęły sobie kryjówki po przeciwnych stronach akwarium, i tu jest problem bo zawzięcie ścigają wszystkie pozostałe ryby, pływają wokół kryjówek a reszta ryb pływa przy powierzchni. Mam wrażenie że w grupce która kupiłem mam jeszcze kilka samców, czy te plamki ( atrapy jajowe) na płetwach maja tylko samce czy mogą występować u samic????
czester_ Opublikowano 22 Lutego 2010 #23 Opublikowano 22 Lutego 2010 Raczej atrapy jajowe w przypadku saulosi świadczą że masz do czynienia z samcami. Prawdopodobnie bo wieku ryb nie podałeś wchodzą gwałtownie w okres dorastania i do roku czasu te walki o rewiry będą bardzo częste. Jeśli zauważysz że jeden z samców zajmuje dosłownie całe akwarium i nie pozwala innym rybom pływać można by pomyśleć o zmianie aranżacji w akwarium, a jeśli to nie pomoże zredukować buntownika. Narazie jednak ciesz się życiem w akwarium i pilnuj ryby coby się nie zabijały.
Rekomendowane odpowiedzi