Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, znajomy ma i zajmuje się hodowla pyśków, Ma w każdym baniaku po 2-4szt. Bocje Wspaniałe http://www.superakwarium.pl/bocja-wspaniala-id407.html i powiedział Mi że trzyma je jako sygnalizatory chorób. Bocja podobno dużo wcześniej reaguje na jakieś zmiany wody lub jakieś choroby wniesione do baniaka. Można dożo wcześniej zareagować, poczynając i podjąć odpowiednie środki zapobiec tragedii. Czy to dobry pomysł? jeśli mamy w naszych baniakach glonojady lub inne podobne ryby prócz obsady głównej, to 2lub 4szt Bocji Wspaniałej chyba nie zaszkodzi, tym bardziej ze jest ryba nocna i mało ją widać w akwarium. A tym bardziej wyjada ślimaczki np świderki których jest zatrzęsienie w naszych zbiornikach.

Opublikowano

Bocja wspaniała powinna mieć PH wody od 6 do 7,5; dodatkowo jest to ryba raczej stadna i w ilości 2 zachowuje się ospale, chowa się i nie wykazuje takiej aktywności jak powinna. Z lżejszych wymagań to duża ilość roślinności, korzenie etc.

Wniosek: teoria twojego znajomego jest wzięta z nie powiem czego.. ta ryba przebywając tylko w malawi już wykazuje że woda jest nie ten tego bo to nie jej warunki. Nawet nie myśl o trzymaniu jej w malawi bo jest to po prostu głupie. Już lepszym argumentem jest to że jest ładna :)

Do sprawdzania warunków w akwarium mamy testy wody i to jest nasz sygnalizator.

Opublikowano
Witam, znajomy ma i zajmuje się hodowla pyśków, Ma w każdym baniaku po 2-4szt. Bocje Wspaniałe http://www.superakwarium.pl/bocja-wspaniala-id407.html i powiedział Mi że trzyma je jako sygnalizatory chorób. Bocja podobno dużo wcześniej reaguje na jakieś zmiany wody lub jakieś choroby wniesione do baniaka. Można dożo wcześniej zareagować, poczynając i podjąć odpowiednie środki zapobiec tragedii. Czy to dobry pomysł? jeśli mamy w naszych baniakach glonojady lub inne podobne ryby prócz obsady głównej, to 2lub 4szt Bocji Wspaniałej chyba nie zaszkodzi, tym bardziej ze jest ryba nocna i mało ją widać w akwarium. A tym bardziej wyjada ślimaczki np świderki których jest zatrzęsienie w naszych zbiornikach.

Bocja preferuję miękką i kwaśną wodę, źle natomiast znosi wodę z kranu, jest niezwykle podatna i wrażliwa na zakażenie rybią ospą, która, nie leczona, w błyskawicznym tempie sieje spustoszenia w zbiorniku. Wiec Jest to zly pomysl bo bocja moze zachorowac poprzez zle dla niej parametry wody i wtedy jaki sygnalizator z niej? taki ze pozaraza pyszczaki... i stracisz obsade .W prawidlowo prowadzonym akwarium wystarcza testy , gratuluje blyskotliwego kolegi.

Opublikowano

No właśnie oto Mi chodziło i o waszą opinie w tym temacie. Mój znajomy ma już swoje lata. Jest to okaz żyjącego jeszcze dinozaura :D:D zasuszonego tu i tam i nie stroniącego od szklaneczki, tak więc dla niego większość pyszczaków to gatunek Lombardi. Zatrzymał się w latach 80-90 gdzie w sprzedaży dominowały pyszczaki Pseudotropheus Lombardoi. No ale cóż, też mu tłumaczyłem że nie bardzo je razem trzymać, ale on wie najlepiej ma je już od ponad 5 lat.

PS. Tak nawiasem mówiąc to ładne są te bocje ale to w innym baniaku. :D

Opublikowano

Fakt , ze ludzie trzymają bocje z pyskami , faktem jest , że swoje pierwsze auratusy miałem w 60l i karmiłem ochotką , rosły piękne i wielkie , ale.... po pewnym czasie się wybiły :(

Ale takie były realia akwarystyki lat 80, zeszłego wieku.

Na szczęście wiedza akwarystyczna się rozwija , (moja już mniej , bo szare komórki nie te :mrgreen: )więc możemy dowiedzieć się i o fizjologii ryb i o ich potrzebach , dlatego odchodzi się od mieszania ryb z rożnych biotopów i mieszania , a raczej uśredniania dla nich parametrów wody.

Wyobraź sobie jakby te bocje wyglądały w wodzie dla siebie odpowiedniej , jeśli teraz , jak piszesz , nie wyglądają źle?

Opublikowano

a czemu założyliście że gość ma parametry odpowiednie dla pyszczaków?

Równie dobrze może mieć wodę w sam raz dla bocji.

Jednak i ja jestem takiego samego zdania jak przedmówcy.

Opublikowano

tym razem to nawet ja się nie wyłamię z towarzystwa :)

bocja jest śliczną rybą ale w malawi pływać nie powinna

a te bocje chyba wcinaja swiderki albo cos myle

wcinają, wcinają tylko nie możesz ich przekarmić innymi pokarmami

w Poznaniu jest pewien sklepik gdzie gościu ma w ciągłej sprzedaży bocje wspaniałe i widać, że lubi je dokarmiać właśnie świderkami z innych zbiorników - całe dno usiane jest skorupkami po świderkach, bardzo niecodziennie to wygląda bo nie widać żwirku a jedynie skorupki