Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez 3-4 lata w ogóle nie wymieniałem, kilka razy uzupełniałem złoże bo gdzieś go ubywało.Żeby wypłukać ew. śmieci wystarczy rozkręcić przepływ mocniej raz na jakiś czas.To jest właściwie bezobsługowe.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tak jeszcze miałbym pytanie z braku doświadczenia:

Czy takowa filtracja starczy bez wewnętrznego :?: odnośnie wiru w akwarium, czy raczej może bez wew. wiru nie będzie :?:

Opublikowano

mój FBF ma objętość ok 7l, w tym piasku jest ok 2l (4 kg). Wolno przepływowy - pracuje moze ok 1/5 złoża. Ryb 5 auratusów, 5 demasoni, 4 synodontisy:

NXx= 0, bo część złoża pracuje zapewne jako deni. Usunałem z sumpa całe pozostałe złoże i bez zmian. Obecnie za FBF w sumpie wisi 2l złoża pływajacego - gdyby to nie były biokulki tylko zwykłe kulki to by to działało jak RFBF - odwrotny FBF.

zbiornik 360l, sump 60l z pompą OR2500. FBF zasilany wodą powrotną. Za mechanika/cyrkulator robi AE 1100 Turbo

piach najlepszy chyba taki 0,8-1 mm - wszystko drobniejsze potrafi być wydmuchane i za bardzo się "klei". zbyt gruby wolniej rusza (wieksze przerwy między ziarnami) i zaczyna hałasować - przelewanie sie grubszego żwiru bywa już słyszalne.

FBF może byc jako biolog, w przeliczeniu na objętość innych filtrów to jest bardzo oszczędny. A piach po pewnym czasie sam się wyciera, więc znika...

Opublikowano
Jakie masz wymiary zbiornika do FBF? to bio-bale kulają się razem z piachem? nie plywają na samej górze?

podstawa ma 15x15 cm, wysokość 30 cm. Bioballe są za FBF w kolejnej komorze. Zrzut wody z komina bezpośrednio do FBF-a, Z FBF woda górą się przelewa do komory z Bioballami a nastepnie dołem przechodzi do kolejnej komory filtracyjnej (obecnie pustej). by znów górą przelać się do komory pompy.