Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec od początku....

Mam na imię Kamil i mieszkam pod Krakowem. Akwarystyka zajmuje się od około 10 lat z mniejszymi lub większymi poraszkami lub sukcesami....

Ale paszczaki fascynowały mnie od samego początku lecz niestety z braku doświadczenia, pieniędzy i miejsca na założenie baniaka z tymi rybami odkładałem to na później...

ale od niedawna postanowiłem rozpocząć realizacje mojego marzenia.

od pól roku czytuje rożną artykuły książki i strony internetowe,

I się zaczęło:) Od szwagra odkupiłem akwarium (120x40x50) niestety bez pokrywy.

Jako wystrój chce użyć szaro brązowego piaskowca który mogę za darmo pozyskać z pobliskiej łąki (pozostałość po melioracji rzeki) jest tego około 30m* wiec jest w czym wybierać:) Jak ktoś chętny to zapraszam ;) tło chciałbym zrobić z plexy i lupka tylko nie wiem jak będzie się komponowało z piaskowcem. Jako podłoża chciałbym użyć piasku kwarcowego.

Chce się dowiedzieć jakich filtrów użyć, oświetlenia, itp.

I na tym moja wiedza i pomysły się kończą:(

Szczerze mówiąc to szukam osoby która pomogła by mi z tym wszystkim,

Kogoś kto pomoże nie tylko rada a i fachowa ręka...

Opublikowano

A więc...nie zaczynamy zdania od "A wiec", a poraszka przez sz to imo porażka :D.

Przechodząc jednak do meritum; napisz może jaki efekt chciałbyś osiągnąć i w przybliżeniu jakim budżetem, przeznaczonym na uruchomienie akwarium, dysponujesz. Możliwości konfiguracji setup'u opartego o zbiornik tego typu jest naprawdę wiele. Wszystko jednak, niestety, zależy od zasobności portfela.

Ja na początek polecam:

1. Gotową pokrywę z tworzywa sztucznego wraz z oświetleniem, do tego 2 świetlówki o temp. ok. 10K,

2. Głowicę o dużym przepływie + gąbkę, być może masz już jakąś w domu,

3. Filtr biologiczny: kaskada lub kubełkowy,

4. Jeśli bierzesz piasek kwarcowy, to patrz pkt. 1. W niższej temp. barwowej kolor tego piasku jest żółty, a w takim przypadku lepiej użyć piasku budowlanego.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o filtr wewn... to posiadam taki.http://www.sklepmalawi.pl/AquaEL_UniFilter_UV_500__filtr_wewnetrzny_p1753.html

Jego chciałbym użyć do filtracji mechanicznej

i dokupić jakiś mały kubełek..

Jeśli chodzi o koszty to myślałem żeby w miarę możliwości wykonać jak najwięcej rzeczy samemu.

jeżeli chodzi o wystrój to tu oszczędzę ponieważ wszystko chce zdobyć/wypreparować/skonstruować samemu...

Zrobienie pokrywy zlecę chyba koledze(stolarz) koszty tylko materiałów. chyba ze po przeliczeniu kupie plastik...

Co do wiedzy teoretycznej to zanim rozpocząwszy ten temat to przeczytałem większość artykułów na forum i co najmniej 3/4 FAQ

A jak wiadomo teoria nie zawsze idzie w parze z praktyka...

Opublikowano

W przypadku pokrywy przelicz dokładnie koszty.

Pokrywa ABS to koszt circa 160pln. Razem z podstawowymi świetlówkami [na ogół dość dobre 6,5 tys k].

Na pokrywę od stolarza musisz liczyć nie tylko koszt materiałów stolarskich- drewno/płyta/sklejka, mocowania zawiasów, elementy montażowe, zabezpieczenie- żywica, ale i elektrykę- oprawki bryzgoszczelne, okablowanie, świetlówki, stateczniki etc.

Sam koszt tanich świetlówek plus oprawek to circa 50pln [tanich- czyli takich jak oryginalnie w pokrywie], stateczniki, starter, kable to również 50pln... przelicz.

Ja z praktyki- sama robiłam już wiele pokryw DIV- nie da się dobrego DIV zrobić w cenie standardowej pokrywy.

Filtr- filtr kup raczej dobry, niż duży. Pojęcie nadfiltracji to abstrakcja, lepiej dołożyć do jakości, kupić dodatkowe, dobre wkłady itd.

Wystrój- sprawa zrozumiała. Ja do dziś wolę robić we własnym zakresie.

Ryby- czytaj, czytaj, czytaj i kieruj się złota zasadą dotyczącą remontów budowlanych- jak ktoś doradza optymistycznie, znaczy się bajki. Kup optymalnie jeden, dwa spokojne gatunki np. saulosi, maingano.

Opublikowano

Filtr- filtr kup raczej dobry, niż duży. Pojęcie nadfiltracji to abstrakcja, lepiej dołożyć do jakości, kupić dodatkowe, dobre wkłady itd.

To znaczy jaki możecie polecić? i czy ten filtr wew co mam wystarczy?

Decyzja zapadła pokrywa ze sklepu.

A co do ryb to własnie zamierzałem wybrać coś "łatwego" na początek..