Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam 11 auratusów,11 johanni i 28 red-red`ów, Co mógłbym dodać.

Oświetlenie 2x Fluora 36W z odbłyśnikiem, 2x fluval 405(1300l/h) + pompa w środku aqua-szuta 1100l/h

Chciałbym dodać coś żółtego i mocno niebieskiego ale brak mi wiedzy aby wybrać które się nadadzą do tej obsady.

Opublikowano
z żółtych polecam dodać 24 yellowy, a z niebieskich 18 maingano.

Johanni jest gatunkiem żółto niebieskim...

Auratus jest raczej roslinozerca wiec dieta z miesozernym yellowem ...

natomiast,maingano jako 3 melanochromis rowniez nie jest trafionym pomyslem , beda bastardy i ciagle nekanie przez bardzo podobnego samca m.johannii temat przerabialem.

Ja bym dodal kolor mocno niebieski w pasy pionowe bo poziome masz u auratusa i proponuje p. demasoni 20 sztuk .

masz juz strasznie zolto , po co Ci wiecej tego koloru, dodaj demasoni i nic wiecej zauwaz ze m.johhani i m. auratus sa mocno terytorialnymi i agresywnymi rybami ,a do tego masz duzo redkow i moze utrzymasz 2 samce tego gatunku.

Opublikowano

elozox ty to piszesz serio czy coś z tobą nie halo...kisor napisał to napisał to jako forma...wyśmiewcza...kolego L1zak masz już tam ogromne przerybienie,trzymasz już 50 pyszczaków w 450l.Ja bym się martwił redukcją a nie dodawaniem kolejnych ryb....żenada...

Opublikowano

#Perez trochę kultury kolego.

Ryby są młode wielkość 4-6cm. Auratusy mają 6-7cm i tylko jeden samiec,reszta jest idealnie żółta bez ciemnych przebarwień. Zajmowałem się już hodowlą pyszczaków z innego jeziora dlatego nie uważam ,iż przerybienie jest czymś złym. W ten sposób nie widać przejawów agresji a ryby czyją się często znacznie lepiej niż w zbyt małej ilości. Filtracja pozwala mi utrzymać sporo ryb w tym zbiorniku. Zresztą nadmiar samców i tak odejdzie.

Perez nie krytykuj wypowiedzi innych gdy sam nic do tematu nie wnosisz.

Johannii są błękitne ja myślałem o czymś bardziej niebieskim właśnie jak maingano

Opublikowano

Jeśli takiego przerybienia nie uważasz za coś złego to współczuje.Na dodatek masz filtr wew. o przepływie tylko 1100l/h....Pomyśl jak ryby dorosną do 12-15 cm oddasz 10 samców dodasz kolejne 2 gatunki i znowu masz 50 ryb.W takim zbiorniku większość doświadczonych klubowiczów trzyma max.26 ryb.Ja nawet 22 pyszczaki.

Opublikowano
mam 11 auratusów,11 johanni i 28 red-red`ów, Co mógłbym dodać.

nie wiem co ty chcesz dodac, ale ja dodam, ze to glupi pomysl. jak koledzy pisali, ze czeka cie redukcja, to czego jeszcze nie rozumiesz?

kolejny post typu - co zrobic - my A, a ty B.

imo do zamkniecia.

Opublikowano
dlatego nie uważam ,iż przerybienie jest czymś złym. W ten sposób nie widać przejawów agresji a ryby czyją się często znacznie lepiej niż w zbyt małej ilości

A ja jestem przeciwnego zdania, kiedy akwarysta powstrzyma sie przed wsadzeniem n ryb na litr,byle tylko parametry wody utrzymać, a da im naprawdę wiele miejsca - dopiero wtedy moga pokazać swoje prawdziwe zachowania zamiast kłebić się bez sensu.Tak, sprawdziłem obie możliwości. Co prawda nie mogę przestawić dowodów na to jak dobrze ryby się czują, a o estytykę w ogóle nie ma co się kłócić bo rzecz gustu i wrażliwości. Aha, ty masz jeszcze młode ryby, na pewno nie 50 dorosłych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.