Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam 11 auratusów,11 johanni i 28 red-red`ów, Co mógłbym dodać.

Oświetlenie 2x Fluora 36W z odbłyśnikiem, 2x fluval 405(1300l/h) + pompa w środku aqua-szuta 1100l/h

Chciałbym dodać coś żółtego i mocno niebieskiego ale brak mi wiedzy aby wybrać które się nadadzą do tej obsady.

Opublikowano
z żółtych polecam dodać 24 yellowy, a z niebieskich 18 maingano.

Johanni jest gatunkiem żółto niebieskim...

Auratus jest raczej roslinozerca wiec dieta z miesozernym yellowem ...

natomiast,maingano jako 3 melanochromis rowniez nie jest trafionym pomyslem , beda bastardy i ciagle nekanie przez bardzo podobnego samca m.johannii temat przerabialem.

Ja bym dodal kolor mocno niebieski w pasy pionowe bo poziome masz u auratusa i proponuje p. demasoni 20 sztuk .

masz juz strasznie zolto , po co Ci wiecej tego koloru, dodaj demasoni i nic wiecej zauwaz ze m.johhani i m. auratus sa mocno terytorialnymi i agresywnymi rybami ,a do tego masz duzo redkow i moze utrzymasz 2 samce tego gatunku.

Opublikowano

elozox ty to piszesz serio czy coś z tobą nie halo...kisor napisał to napisał to jako forma...wyśmiewcza...kolego L1zak masz już tam ogromne przerybienie,trzymasz już 50 pyszczaków w 450l.Ja bym się martwił redukcją a nie dodawaniem kolejnych ryb....żenada...

Opublikowano

#Perez trochę kultury kolego.

Ryby są młode wielkość 4-6cm. Auratusy mają 6-7cm i tylko jeden samiec,reszta jest idealnie żółta bez ciemnych przebarwień. Zajmowałem się już hodowlą pyszczaków z innego jeziora dlatego nie uważam ,iż przerybienie jest czymś złym. W ten sposób nie widać przejawów agresji a ryby czyją się często znacznie lepiej niż w zbyt małej ilości. Filtracja pozwala mi utrzymać sporo ryb w tym zbiorniku. Zresztą nadmiar samców i tak odejdzie.

Perez nie krytykuj wypowiedzi innych gdy sam nic do tematu nie wnosisz.

Johannii są błękitne ja myślałem o czymś bardziej niebieskim właśnie jak maingano

Opublikowano

Jeśli takiego przerybienia nie uważasz za coś złego to współczuje.Na dodatek masz filtr wew. o przepływie tylko 1100l/h....Pomyśl jak ryby dorosną do 12-15 cm oddasz 10 samców dodasz kolejne 2 gatunki i znowu masz 50 ryb.W takim zbiorniku większość doświadczonych klubowiczów trzyma max.26 ryb.Ja nawet 22 pyszczaki.

Opublikowano
mam 11 auratusów,11 johanni i 28 red-red`ów, Co mógłbym dodać.

nie wiem co ty chcesz dodac, ale ja dodam, ze to glupi pomysl. jak koledzy pisali, ze czeka cie redukcja, to czego jeszcze nie rozumiesz?

kolejny post typu - co zrobic - my A, a ty B.

imo do zamkniecia.

Opublikowano
dlatego nie uważam ,iż przerybienie jest czymś złym. W ten sposób nie widać przejawów agresji a ryby czyją się często znacznie lepiej niż w zbyt małej ilości

A ja jestem przeciwnego zdania, kiedy akwarysta powstrzyma sie przed wsadzeniem n ryb na litr,byle tylko parametry wody utrzymać, a da im naprawdę wiele miejsca - dopiero wtedy moga pokazać swoje prawdziwe zachowania zamiast kłebić się bez sensu.Tak, sprawdziłem obie możliwości. Co prawda nie mogę przestawić dowodów na to jak dobrze ryby się czują, a o estytykę w ogóle nie ma co się kłócić bo rzecz gustu i wrażliwości. Aha, ty masz jeszcze młode ryby, na pewno nie 50 dorosłych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.