Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pyszczaka duboisi

Jeśli masz na myśli Tropheus duboisi, to z malawi raczej nic nie dobierzesz :?.

A tak na marginesie:

"...Due to the territorial nature of all Tropheus species, a colony should be established all at once. New individuals should never be added to an existing colony, as they disrupt the pecking order. A tank of no smaller than 75 gallons is recommended for a colony of duboisi because of their aggressive nature and because they should be kept in quantities of ten or more."

Fragment pochodzi ze strony: http://www.cichlid-forum.com/articles/t_duboisi.php

Opublikowano

Po pierwsze

witam wszystkich bo to mój pierwszy post na forum

jeżeli chodzi o twoje rybcie to są to pyszczaki z jeziora Tanganika a trafiłeś na forum o rybach z jeziora Malawi i pewnie nikt nie będzie chciał Tobie pomagać. Z moich doświadczeń mogę ci powiedzieć, że jeżeli nie jesteś amatorem jedynie jedynego biotopu w akwarium, bo nie masz takiego obowiązku, to jeżeli chcesz coś koniecznie dobrać z Malawi to staraj się dobierać raczej łagodniejsze gatunki bo duboisi należą do łagodniejszych Tropheusów i zdominowane w akwarium nie będą się dobrze czuły

Tropheusy to nie pyszczaki

gratuluję wiedzy i pomocy

Opublikowano

Jakie pytanie taka odpowiedź.Pozostaję przy swoim stanowisku.Ciekawe, czemu istnieją osobne fora poświęcone tym biotopom, przecież na chłopski rozum to jest to samo, nie?

Opublikowano

Nabe, Twoja wypowiedź była mylna, Tropheusy to też pyszczaki - tyle, że z innego jeziora. Do rodziny pielęgnicowatych (Cichlidae) należy cała masa gatunków, nie tylko nasze malawijskie pyszczaki. Takie skalary np. też :)

Nie mniej jednak jako Klub stoimy na stanowisku, aby nie mieszać różnych biotopów. I nie chodzi tylko o Malawi-Tanganikę, ale o każde inne.

Natomiast zadający pytanie i tak zrobi, co zechce. Niezależnie od tego, jak bardzo będziemy mu odradzać takie eksperymenty. A może tym bardziej.

Opublikowano
Nabe, Twoja wypowiedź była mylna, Tropheusy to też pyszczaki - tyle, że z innego jeziora. Do rodziny pielęgnicowatych (Cichlidae) należy cała masa gatunków, nie tylko nasze malawijskie pyszczaki. Takie skalary np. też :)

No niestety nie ;)

skalary to nie pyszczaki

myślę że chodziło ci że pielęgnice.

Opublikowano

Heh, no racja, teraz ja się trochę zagalopowałem w wywodzie :) Jeśli chodzi o Tropheusy, to są to jednak pyszczaki, jeśli o skalary -> pielęgnice :) I to zresztą napisałem.

Opublikowano

Właśnie miałem to napisać bo osobiście jestem posiadaczem także baniaka z Tropheusami z Tanganiki i nie tylko.

Do rodziny pielęgnicowatych należą nie tylko Ryby z Malawi czy Tanganiki. To też ryby z Amazonki czy jeziora Wiktorii.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.