Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no i się zaczęło

Panowie, widzieliście kiedyś dorosłe Aulonocary? Filas, do starego zoo w Poznaniu nie masz daleko

nie muszę chodzić do zoo bo też kiedyś hodowałem Aulonocary

I znając zachowania, oraz wiedząc, że ryby te bez problemu mogą osiągnąć 20cm polecasz ich trzymanie w 112l :?: Pomijając wszytko... trzymanie 20cm ryby w akwarium o szerokości 35cm to czysty sadyzm.

Widzieliście kiedyś, jak samiec jednym strzałem łamie samicy kręgosłup

wyobraź sobie, że do takiej sytuacji może dojść nawet w zbiorniku o pojemności 1000l

Porównujesz trzymanie tej samej ryby w 112l i w 1000l? Prawdopodobieństwo pozabijania się ryb w tak skrajnych akwariach troszkę się różni.

Filas, wyjdź proszę ze swoimi poglądami trochę poza amerykańskie strony i teorię zaczerpniętą z książek

to są książki gościa, który ma nieporównywalnie większe doświadczenie na temat pielęgnic (zwłaszcza z Malawi) od Ciebie

tutaj możesz przeczytać kilka słów o nim, a nawet krótki wywiad: http://cichlidpress.pl/kad01.php i zapewniam Cię, że to nie jest teoretyk

Wiem kto to jest Ad Konigs i o ile jego CV jeśli chodzi o badanie dna jeziora jest imponujące, to na polu trzymania ryb w akwarium może dorównać mu parę osób w Klubie (i nie mówię tu o sobie). Ktoś kiedyś podał świetny przykład... Czy pilot Boeinga musi umieć zbudować tą maszynę w swoim garażu? Mimo, że w powietrzu spędził tysiące godzin, to nie koniecznie musi umieć budować samoloty.

po prostu nie podoba mi się trzymanie w akwarium ryb tylko dlatego, że są ładne, a jak się pozabijają, to się kupi nowe

też mi się to nie podoba i nigdy tak nie robiłem, nie miałem takiego powodu

Próbowałem przez jakiś czas trzymać aulony w 200l (100x40x50)

nie myślałeś nigdy, że kłopotem nie koniecznie musiały być wymiary akwarium, ale np to co do niego włożyłeś i jakie warunki im zapewniłeś, dużo zbiorników jest urządzane z największym naciskiem na to aby ładnie wyglądały a nie zawsze rybom to pomaga. Staramy się odwzorować fragment ich naturalnego środowiska ale musimy pamiętać, że akwarium to nie to samo. Jeżeli czytasz czasami opis danego gatunku pielęgnicy napisany przez ichtiologa, to często masz tam podział odnośnie zachowania danej ryby w naturze i zachowania tej samej ryby w warunkach akwariowych i to nie to samo, czasami akwarium musi trochę odbiegać wystrojem od zdjęcia na którym widzimy rybę w jej naturalnym środowisku.

Zgadzam się w 100%. Tylko zastanawia mnie dlaczego w podobnie urządzonym, trochę większym akwarium udało mi się uniknąć problemów...

mam dosyć waszego podejścia, jedynego i słusznego

Nie uważam, że mamy jedyne słuszne podejście. Wręcz przeciwnie, często podczas dyskusji wychodzi, jak to poszczególne osoby mają skrajnie różne zdanie, choćby w kwestii minimalnej wielkości akwarium dla pyszczaków. Są jedna pewne tematy, w których zdanie i doświadczenia większości osób się pokrywają. Myślę, że właśnie trzymanie non-mbuny w 112l jest takim tematem ;) .

yacca zrobisz jak chcesz i tak wiem, że za pewien czas kupisz większe akwa bo każdy kto złapie bakcyla tak robi - powodzenia

Też o tym napisałem. Jednak pamiętaj, że jak ktoś zacznie od porażki, to może bardzo łatwo się zniechęcić. Dlatego lepiej chyba początkującym proponować sprawdzone, bezpieczne rozwiązania, a eksperymenty polecić bardziej doświadczonym.

kończę temat

prośba do modów o zamknięcie tego wątku -dalsza polemika jest bez sensu

Nie rozumiem... To, że mamy skrajnie różne zdanie nie pozwala nam porozmawiać i sprawia, że rozmowa jest bez sensu :?: Chyba o to chodzi w udzielaniu się na forum, żeby dyskutować, nawet jeśli kompromis nie zostanie osiągnięty. Na pewno obie strony skorzystają na wymianie doświadczeń. Chodzi tylko o zachowanie poziomu rozmowy. Filas nie wiem, dlaczego nie chcesz pociągnąć rozmowy? Ani Cię nie zaatakowałem, ani nie skrytykowałem, podałem swoje argumenty i chciałbym ustosunkować się do Twoich. Póki co przedstawiłeś tylko i wyłącznie źródła pokazujące podejście do akwarystyki za oceanem (w ten schemat doskonale wpisuje się Ad Konigs), a skoro hodowałeś aulony, to na pewno masz jakieś swoje doświadczenia, również te pozwalające sądzić, że ryby te nadają się do 112l. Chciałbym je poznać... tyle. Nie mam zamiaru ani Cię wyśmiać, ani pojechać tylko dlatego, że masz inne zdanie, ani tym bardziej robić jakieś osobiste wycieczki.

Opublikowano

Dziękuję za bardzo precyzyjne i dobitne wyjaśnienie mojego pytania dotyczącego trzymania non-mbuna w 112l.

Nie chciałem doprowadzić do otwartej konfrontacji, jeżeli doprowadziłem lub się przyczyniłem to przepraszam.

Pozostanę przy saulosi w 112l a w przyszłości na pewno postawie większy baniak.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Yacca słuszna decyzja -myślę również że w ten sposób również utwierdziłeś co niektórych w słuszności swoic argumentów.

Mateusz i Daniel z jednym się nie zgodzę - w 112l aulona nie zabije jednym strzałem drugiej ryby

będzie miała problem z nabraniem odległości aby się rozpędzić i z odpowiednią siłą uderzyć w nią ;)