Skocz do zawartości

Jakie akwarium na początek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Chciałbym abyście doradzili mi jakie i gdzie kupić akwarium. Otóż oglądałem troszkę ofert na allego i znalazłem 2 interesujące, tyle że jedna jest bez pokrywy. Czy to duży problem? Dam rade sam ją jakoś zrobić? Aha no i akwarium max 160l :) Na początek myślę że wystarczy ;)

http://allegro.pl/item869715897_akwarium_100x40x40_160l_proste_pokrywa_gratis.html

http://allegro.pl/item877089702_akwarium_proste_160l_wym_100x40x40cm_6mm.html

A może lepiej na zamówienie ?

Opublikowano

Na początek standardowa 240-ka będzie w sam raz. Powtórzy ci to każdy z tego forum, kup akwarium od razu "rozmiar większe". Tylko wydaje Ci się, że wystarczy :) Kiedy ryby dorosną, a może i nawet szybciej okaże się,że trzeba było brać trochę dłuższe. Lepiej wygląda, lepiej dla ryb, łatwiej utrzymać stabilne warunki. Akwaria standardowe ze sklepu są tańsze od klejonych np u szklarza (też nie polecam bo nie każdy z nich wie co robi), zwykle są bardziej estetyczne, pasują do nich pokrywy itd. Chyba że masz do zogospodarowania jakiś nietypowy kąt. 160litrów to imo jeden gatunek tylko - szału nie ma.

Opublikowano

240 to jednak już coś jest ;) Chodzi o miejsce no i fundusze. Może dam rade jakoś zaoszczędzić? Np. na pokrywie którą sam wykonam ? Czy to jest ten sam koszt ?

Opublikowano
Chodzi o miejsce no i fundusze. Może dam rade jakoś zaoszczędzić?

dobra rada -jeżeli nie masz kasy od razu wstrzymaj się odłóż sobie i w tedy działaj.Moim zdaniem lepiej zrobić raz , a porządnie niż później poprawiać Ja co się dało robiłem samodzielnie.

Dam rade sam ją jakoś zrobić?

to wszystko zależy od twoich zdolności manualnych :mrgreen:

Opublikowano

Może macie jakieś zaufane sklepy w których mógłbym kupić 240l w okazyjnej cenie ?A i taka pokrywa ile by kosztowała? Z czego ona ma być? Musi być chyba być lekka nie ?

Opublikowano
A co z tą pokrywą ?

W serwisie i na forum jest kilka ciekawych rozwiązań na pokrywy wykonane przez forumowiczów z dokładnymi opisami, poszukaj może któreś rozwiązanie ci się spodoba.