Skocz do zawartości

Jakie akwarium na początek?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ;)

Chciałbym abyście doradzili mi jakie i gdzie kupić akwarium. Otóż oglądałem troszkę ofert na allego i znalazłem 2 interesujące, tyle że jedna jest bez pokrywy. Czy to duży problem? Dam rade sam ją jakoś zrobić? Aha no i akwarium max 160l :) Na początek myślę że wystarczy ;)

http://allegro.pl/item869715897_akwarium_100x40x40_160l_proste_pokrywa_gratis.html

http://allegro.pl/item877089702_akwarium_proste_160l_wym_100x40x40cm_6mm.html

A może lepiej na zamówienie ?

Opublikowano

Na początek standardowa 240-ka będzie w sam raz. Powtórzy ci to każdy z tego forum, kup akwarium od razu "rozmiar większe". Tylko wydaje Ci się, że wystarczy :) Kiedy ryby dorosną, a może i nawet szybciej okaże się,że trzeba było brać trochę dłuższe. Lepiej wygląda, lepiej dla ryb, łatwiej utrzymać stabilne warunki. Akwaria standardowe ze sklepu są tańsze od klejonych np u szklarza (też nie polecam bo nie każdy z nich wie co robi), zwykle są bardziej estetyczne, pasują do nich pokrywy itd. Chyba że masz do zogospodarowania jakiś nietypowy kąt. 160litrów to imo jeden gatunek tylko - szału nie ma.

Opublikowano

240 to jednak już coś jest ;) Chodzi o miejsce no i fundusze. Może dam rade jakoś zaoszczędzić? Np. na pokrywie którą sam wykonam ? Czy to jest ten sam koszt ?

Opublikowano
Chodzi o miejsce no i fundusze. Może dam rade jakoś zaoszczędzić?

dobra rada -jeżeli nie masz kasy od razu wstrzymaj się odłóż sobie i w tedy działaj.Moim zdaniem lepiej zrobić raz , a porządnie niż później poprawiać Ja co się dało robiłem samodzielnie.

Dam rade sam ją jakoś zrobić?

to wszystko zależy od twoich zdolności manualnych :mrgreen:

Opublikowano

Może macie jakieś zaufane sklepy w których mógłbym kupić 240l w okazyjnej cenie ?A i taka pokrywa ile by kosztowała? Z czego ona ma być? Musi być chyba być lekka nie ?

Opublikowano
A co z tą pokrywą ?

W serwisie i na forum jest kilka ciekawych rozwiązań na pokrywy wykonane przez forumowiczów z dokładnymi opisami, poszukaj może któreś rozwiązanie ci się spodoba.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• A miałeś w środku jakieś media, chociaż gąbkę? Jeśli nie to chyba normalne, bo pompa zasysa z dołu komory.
    • Mam kolejne pytanie. Podłączyłem sumpa testowo na tydzień czasu i woda w ostatniej komorze tam gdzie jest pompa jest najbardziej brudna(zamulona) Na powierzchni wody w tej ostatniej komorze cały czas pływają jakieś paprochy. Czy to normalne i po podlączeniu sumpa do akwarium docelowego nie będzie tego problemu?
    • U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.