Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabyłem używany w/w filtr. Wszystko jest OK działa ale szukam kogoś kto dysponuje czymś

podobnym celem zdobycia instrukcji obsługi lub zadania kilku pytań. Może ktoś z klubowiczów ma taki filtr?

Instrukcje znalazłem w zrozumiałym dla mnie języku angielskim na www.eheim.com ale jeśli ktoś ma doświadczenie z termofilterm eheim niekoniecznie pulsacyjnym to proszę o odzew bo mam problem z czujnikiem temperatury.

Opublikowano

Chciałbym się podzielić moimi doświadczeniami z w/w filtrem Eheima może to komuś pomoże bo po co macie się rozczarować.

Zakupiłem go używanego ze 200pln w następującym stanie:

- pompa super nówka prawie

- uszczelki super

- urwane wszystkie zaczepy koszt nowych to 80pln

- połamane nóżki naprawiłem za 4pln wklejając pół calowe nyple CPCV na super glue

- termo nie działało spalona grzałka ale o tym wiedziałem

Ogólny koszt to 284pln.

Odpaliłem filtr udało mi się uruchomić pulsacje fajnie działa ale ma jedną zajebistą wadę a mianowicie hałas!

Nie ma mowy aby przy tym spać!

Tak więc wymontowałem pływak z pulsacji, zaślepiłem odpowietrznik niezbędny przy pulsacji i otrzymałem odpowiednik Eheim Professional 2228 11l pojemności pompa 25W wydajność pompy 1050l/h.

I co najważniejsze po odpowietrzeniu bezgłośny :)

Filtr mechanicznie jest naprawdę super jak nowy ktoś po prostu go nie ogarnął i zniszczył zaczepy nóżki i spalił grzałkę (wymontowałem kable bo po co mi).

Napisałem to po to by ustrzec Was przed hałasem pulsacji która wg. mnie nadaje się doskonale do jakiegoś lokalu ale nie do domu :)

Opublikowano

Aarset ale czujnik mam :) mam pytanie do Ciebie czy miałeś jakieś problemy z tym termo w eheimach tak z ciekawości?

Bo dokładnie to nie wiem czy grzałka spalona czy regulator nie włącza

Opublikowano
mam pytanie do Ciebie czy miałeś jakieś problemy z tym termo w eheimach tak z ciekawości?

Bo dokładnie to nie wiem czy grzałka spalona czy regulator nie włącz

Jeżeli Cię to interesuje- to Eheimy są bezawaryjne w seriach Classick, Prof 1, Prof 2. Niestety termofiltry, pulsatory i seria Prof 3 już nie może być nazwana bezawaryjna- te właśnie filtry są reklamowane.

Moim zdaniem nie warto kupować kombajn- masz właśnie tego przykład, gdybyś kupił nowy, to mimo gwarancji, miałbyś kłopot- zepsuło się coś w grzałce, a cały filtr do reklamacji...

Oczywiście za 300 złotych to inna sprawa, ale chodzi o sens, idee. Mnożenie urządzeń w jednym, właśnie na to nas naraża- na okresową utratę systemu z powodu błahostki.

Opublikowano

Mjuszajn wiedziałem co robię i się nie zawiodłem za 300pln mam jak nowy Eheim 2228. Do tego termostat na sprzedaż nowy koszt ponad 400pln.

Pulsacja też działa ale jest głośna co dla mnie jest wadą i przed tym ostrzegam.

A pro po ten filterek to Profesional 1 :)

I nie zgodził bym się jeszcze z bezawaryjnością serii Profesional 2 tam padają uszczelki na pompce zasysającej i zdarzają się przecieki.