Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  mutra napisał(a):
kurcze może ja też się skuszę za taką cenę. Zrobiłbym sobie mechaniczną na narurowcach bo mnie czyszczenie gąbki do szału doprowadza :/. Sys jak sądzisz przepchnie na pierwszym biegu wode przez 2+2 równolegle z wkładem 100 i 50 mikronów?

Mutra, po co Ci cztery korpusy?

Opublikowano
  mutra napisał(a):
tak myślałem równolegle w parach 100 i 50 mikronów

Spokojnie wystarczą dwa równolegle, wkłady 50 mikronów i pompa ok. 3000l/h. Ładnie zbierze nieczystości i poruszy taflę wody na całej długości zbiornika.

Opublikowano

Witam, zastanawiam się nad pompą c.o. ale jazda na jedynce albo Ocean Runner OR 2500 Aqua Medic http://www.aquatika.pl/product_info.php?cPath=1_128_48&products_id=217 tylko nie wiem czy od co będzie miała taką samą wydajność na wysokości H=1,2m

Przykładowo teoretycznie:

- Ocean Runner OR 2500 Aqua Medic : H1,5m = 1500L/h

- pompa c.o. 1-bieg ok.38W : H1,5m = :?:L/h

Info przy pompach to tylko max 50l/min i H=4m

Prawdopodobnie będzie akwa 300L 120x50x50 więc narurowe OR uciągnie?

Opublikowano

Grundfos jest 2x tańszy w użytkowaniu. Co przekłada się na zatarcie różnicy w cenie już po około 7 miesiącach z tego co kiedyś liczyłem. Po tym czasie grundfos zaczyna się zwracać.

A biorąc pod uwagę, że te pompy chodzą tak jak sys napisał - wiele lat, to nie jest to imho bez znaczenia ... szanujmy środowisko przynajmniej, jeśli już nie zależy nam na niższym rachunku za prąd.

Mutra dwa równolegle Ci wystarczą w zupełności. Bo 2+2 nie dadzą dobrej cyrkulacji (dużo większy opór nawet czystych wkładów).

img_6615.jpg

Witajcie, po nieobecności ;)

Opublikowano

wesolcmg: poszukaj w opisie pompy wykresu - z niego można wyliczyć przepływ.

Heloł makok :mrgreen: co tam ? Jak Twoje oskary ;> Dwa równoległe 50mikro? Grundfosa nie rozważam ze względu na cenę.

Opublikowano

pawiookie spoko rosną niemiłosiernie szybko... od kwietnia i 4-5cm urosły do 20-24cm i nie przestają ;)tutaj z listopada

wiem że grundfos drogi na wstępie, ale jednak oszczędność po czasie jest namacalna prówując 45W do 100W (jak nie lepiej), w tych "tańszych" pompach... wiem jak czasami jest ;)

Opublikowano

prąd mam za darmo :mrgreen:

makok: a one po ugotowaniu dalej by były takie białe w czerwone łatki :?: :mrgreen: Przy rybie tej wielkosci trudno jest sie powstrzymac od niektórych koncepcji :twisted: