Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jest jakaś reguła mówiąca jak ułożone są legary stropu? Chodzi mi o strop w 100 letniej poniemieckiej kamiennicy. Skąd mam wiedzieć jak są ułożone legary nie zrywając podłogi? Mógłbym wystąpić z pismem do zarządcy budynku, ale obawiam się, że wówczas jakiś urzędas może mi zabronić stawiania zbiornika w domu. A mam apetyt na zbiornik o pojemności 450-600litrów.

Opublikowano

Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że końce legarów zazwyczaj wpuszczane/kotwione są w ścianie nośnej budynku; ponieważ obciążenie ze stropu musi zostać przeniesine na fundament właśnie przez w/w ściany. Dlatego, IMO oczywiście, o wiele bardziej istotne jest ustalenie, które ze ścian są ścianami nośnymi.

Opublikowano
Legary masz prostopadle do desek podlogowych :mrgreen:

Ale chyba tylko w przypadku podłogi, gdzie legary nie są elementem konstrukcyjnym stropu, a jedynie podłogi pływającej. W przypadku stropu opartego wyłacznie na legarach warstwa ostatnia, z cienkich desek, może być bita równolegle. Wszystko zależy od konstrukji stropu i samej podłogi.

Opublikowano

Mam parkiet ;)

Przygotuję rzut mieszkania i może w ten sposób uda nam się wydedukować które to ściany nośne.

Opublikowano
danielj idea podlogi plywajacej ma z dobre 200 lat, nie musza byc to panele na piance, wystarczy ze masz deski na polepie z izolacja miedzy scianami i jest podloga plywajaca,

Smurv , ja wiem o co biega z pływającą podłogą, miałem na myśli raczej to , że kolega pisze o poniemieckiej kamienicy, jakoś ich typ budowania nie pasuje mi do takiej podłogi.

Z tych domów co widziałem belki stropowe były jednocześnie legarami pod podłogę , natomiast od dołu robili izolację w postaci mat z trzciny , które następnie tynkowali lub w bogatych domach były robione sztukaterie .Oczywiście jeśli mówimy o podłodze na piętrze.

Nad piwnicami był robiony przeważnie strop ceglany , w sklepieniu łukowym , i na tym też podłoga była na legarach opartych o ściany nośne.

Ale to inna bajka i nie to forum:)

Opublikowano

Mieszkanie znajduje się na drugim piętrze. Poniżej schemat mieszkania, sorry, że taki nieprofesjonalny, ale chyba wszystko widać.

Na schemacie zaznaczyłem 3 opcje umieszczenia zbiornika (1, 2, 3). Będzie to coś pomiędzy 450, a 600 litrów ;) Wystartowałem z ideą 450-ki, ale już jestem przy 600 litrów i raczej na tym poprzestanę ;)

W przypadku (1) odprowadzenie wody będzie do kuchni, rury raczej po podłodze, brak możliwości pochylenia rur spustowych, aby zapewnić grawitacyjny spust wody.

(2) i (3) - odprowadzenie wody do łazienki, możliwość pochylenia rury spustowej względem poziomu.

Opublikowano

Na podstawie takiego rysunku ciężko coś wywnioskować w dodatku to nie moja branża, ale ja obstawiałbym 2 dosuniętą do rogu, lub ewentualnie 3. Wiesz może, gdzie przedtem w pomieszczeniu, które opisałeś jako salon stał piec kaflowy? Pewnie właśnie w tym rogu. Jeśli faktycznie to ma być zbiornik 600litrów, to Ja na Twoim miejscu jednak odżałowałbym te kilka stówek i skorzystał z porady fachowca.