Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio pojawiała się często obsada połączenia demasonkow z yellow'kami (co nie jest najlepszym połączeniem) i tak sobie pomyślałem, ze fajne połączenie mogło by wyjść z pary haremów demasoni i ps. flavus. Zważając na moja nikła wiedzę na temat malawi proszę o komentarz do takiej obsady. Jakie byłoby stosowne akwa do takiej obsady i czy rybki te nie pozabijałyby się nawzajem.

Opublikowano

flavus jest bardzo agresywną rybą szczególnie w stosunku do mniejszej mbuna, ze względu na to że flavus też nie rośnie za duży można go połączyć z dużą ilością innych ryb, niestety demasonki są jeszcze mniejsze więc IMO będzie dochodziło do starć między tymi gatunkami.

Opublikowano

Ja trzymam flavusa z demasoni i johannii- widzialem tez takie obsady u innych zagranicznych hodowcow- co do agresywnosci owszem ale ktory, elongatus nie jest agresywny wzgledem zdominowanego w 90%mniejszego osobnika -kazdy, napewno leprzym rozwiazaniem jest trzymac flavus demasoni niz np mpanga czy chewere z demasoni -podobna kolorystyka obu gat. juz jest 1 sygnalem do przesladowania, duza liczba demasoni +samice flavusa agresja rozklada sie na wiele osobnikow.

P.s nawet samice 90% melanochromisow beda mniejsze od samca p.flavus co nie znaczy ze beda przesladowane...

Opublikowano
ze fajne połączenie mogło by wyjść z pary haremów demasoni i ps. flavus.

Wielkość zbiornika?

Oba gatunki są specyficzne i agresywne. Osobiście nie łączyłabym ryb z taksonu "elongatus" z demasoni. W pierwszej kolejności średnio pasują do siebie dietą.

Jeżeli masz duży zbiornik- połącz demasoni z czymś dużym np. labeotropheusami albo tropheopsami. Jeżeli mały- z L. sp "hongi".

Opublikowano

Zeczywiscie flavus pod wzgledem diety pasuje bardziej do .c afry niz demasoni, jezeli chodzi o agresje to hongi napewno nie odbiegaja temperamentem od flavusa np; wszystkozerny elongatus mpanga bylby ok, lecz podobne barwy dadza sie demasoni we znaki, a jeszcze nie wiem czy krzyzowek by nie bylo, wiec jest to sredni pomysl ,chociaz widzialem zestawienie owych 3 gatunkow tu na forum sa fotki zbiornika i ryb .