Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Noszę się z zamiarem założenia akwarium w stylu malawi (jeśli można tak powiedzieć, bo okazuje się że to niemal cała filozofia życia) Mam zbiornik 170l Aqwa-szut z gotową podkładką pod dno i pokrywą. Filtr wew. Aqwa-szut i zewnętrzny Fluwal 104 z funkcjonującego już akwa towrzyskiego (czy coś z tego wyjdzie?). Strasznie podoba mi się tło budowane z łupków, piaskowców itp. Ale obawiam się że mój zbiornik jest zbyt mały na takie ekstrawagancje. Może lepiej zwykła czarna lub błękitna tapeta za tylną ścianą (choć nie mam do tego przekonania... jakoś tak!) Może ktoś ma jakiś pomysł na tło? Pozdrawiam

Opublikowano

osobiscie uwazam ze do takiego akwa nie oplaca sie dawac tla wewnetrznego ze wzgledu na to ze szkoda zabierac rybom powierzchni do plywania, ktorej w takim akwa nie bedzie nadmiar :wink:

Opublikowano

Zgadzam się z nimbo, rybom warto zapewnić jak najwięcej przestrzeni.

Wbrew pozorom bardzo fajnie wygląda czarna tylna ściana akwarium (w każdym razie mnie się podoba). można to zrobić za grosze z czarnego brystolu.a może pomyśl o zewnętrznym tle? umieszczenie tła strukturalnego poza akwarium może dać ciekawy efekt głębi. możliwości jest sporo!

Opublikowano

Dziękuję bardzo! Rzeczywiście! Oglądałem kilka zdjęć dożo większych zbiorników i nawet tam nie zastosowano tła wewnętrznego. Myślę, że to ważne uwagi. Chyba skupię się na wyborze jakiegoś tła zewnętrznego. Tło strukturalne na zewnątrz? Trudno mi to sobie trochę wyobrazić! Nigdy nie widziałem czegoś podobnego. Ale skoro Nabe tak mówisz, to warto się zastanowić. Myślałem jeszcze o tle ciemnoniebieskim lub wręcz granatowym. W każdym razie dziękuję serdecznie! Jestem zupełnie nowym uczestnikiem tego forum, dlatego też Wasze opinie są dla mnie tym bardziej cenne. Pozdrawiam

Opublikowano
Dziękuję bardzo! Rzeczywiście! Oglądałem kilka zdjęć dożo większych zbiorników i nawet tam nie zastosowano tła wewnętrznego. Myślę, że to ważne uwagi. Chyba skupię się na wyborze jakiegoś tła zewnętrznego. Tło strukturalne na zewnątrz? Trudno mi to sobie trochę wyobrazić! Nigdy nie widziałem czegoś podobnego. Ale skoro Nabe tak mówisz, to warto się zastanowić. Myślałem jeszcze o tle ciemnoniebieskim lub wręcz granatowym. W każdym razie dziękuję serdecznie! Jestem zupełnie nowym uczestnikiem tego forum, dlatego też Wasze opinie są dla mnie tym bardziej cenne. Pozdrawiam

Niektorzy daja tlo strukturalne na zewnatrz, mnie osobiscie sie to nie podoba ale to roznica gustu. Polecam ci tla ciemnoniebieskie czy granatowe poniewaz przy kamieniach o podobnej maści bardzo fajnie to wyglada :D:D

W każdym razie dziękuję serdecznie!

Prosze :D:D

Opublikowano

To ja jeszcze dorzucę swoje 2 grosze :D ja mam jako tło fototapetę.Trochę lepsze od czarnego czy tam innego koloru brystolu,ale napewno nie takie jak "struktura".Co mogę powiedzieć... napewno to,że nie zajmuje miejsca w akwa i za nim (jeżeli ktoś nie ma jak zamontować zew za akwa).Wygląda bardzo fajnie,mi się podoba,chociaż wolałbym strukturalne tło.Fototapeta nie jest droga.Ja mam na niej oczywiście motyw skalny,jakieś rośliny nie wchodzą w grę :D

• 2 tygodnie później...