Skocz do zawartości

Prosze Was o rade w doborze filtracji do 900l i podmiany wod

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mutura, z zamontowaniem syfonu nie powinno byc wiekszego problemu, otwor kanalizy jest tuz pod baniakiem, mysle ze cos da rade jeszcze z tym zrobic. Czy tak jak sugerowales z podmiana wody, mozesz poradzic jakie filtry narurowe uzyc do dolewki czystej wody bezposrednio z kranu?

Dodatkowo zrobilem w scianie dwa rzedy 12 konktaktow z uziemieniem tak na wszelki wypadek zeby nie ciagac przedłużaczy.

Nie bede otwieral kolejnego watku na forum wiec pozwolicie ze pociagne temat dalej...otoz zastanawiam sie jak zorganizowac odpowiednia wentylacje? Jak na razie zrobilem wyciag do komina i podzielilem go na 3 wyjsciowe otwory. wszsytko na zasadzie konstrukcji z prostokatnych pcv. Jedyny mankament tego systemu to ze musze wtykac kabel zasilajacy zeby wentylacja wyciagala wilgoc. Czy macie jakis pomysl na czujniki wilgoci...co do czasowego to nie wiem czy przy takim baniaku wentylacja nie bedzie pracowac nonstop.

Opublikowano

Co do kranówki: ja przepuszczam wodę przez węglowy wkład 10' i jestem zadowolony. W planach mam jeszcze zamontowanie innego korpusu z wkładem który by podnosił pH i KH tak żeby nie bawić się z sodą. Odpowiedź na Twoje pytanie: W zależności od tego jakiej jakości i parametrów masz wodę kup dwa korpusy 10' i wkłady do nich z granulowanego węgla aktywnego (są skuteczniejsze niż prasowane) zapłacisz za to jakieś 75zł(na allegro w dobrych cenach ma to firma a-term). Z takiego zestawu masz 6-10l/min. Woda wychodzi bez chloru i metali ciężkich jest też bardziej miękka niż na wlocie.

Co do wentylacji to po około 70-100 zł można kupić wentylatory z czujnikiem wilgotności. Reguluje się je w zakresie 60-90% i przy zadanej wilgotności uruchamiają się same pracując do chwili kiedy wilgotność spadnie. Podejrzewam że da się taki czujnik zamontować do istniejącej instalacji ale musiałbyś to skonsultować z człowiekiem z branży wentylacyjnej.