Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się co powinno się podkładać pod akwaria.

Większość osób na tym forum uważa że najlepszy jest styropian (2cm). Ale znalazłem opinie przeciwne stosowaniu styropianu:

Z forum e-akwarystyka

Nieradzie nikomu styropianu znam 2 przypadki ( nie internetowe tylko mojich kolegów) że po roku peklo dno. Wiec lepiej zaplacic za mate. NIEDAWAJCIE STYROPIANU

Wielka prawda Kaziu nie kładźcie pod akwarium styropianu, kupcie na allegro mate polietylenową i będzie dobrze

Z tych opini to raczej można wnioskować że styro to diabeł wcielony a nie podstawka.

Czytałem jeszcze o zastosowaniu karimaty, korka lub specjalistycznych mat pod akwaria np:

http://mcten.pl/jbl-podkladka-pod-akwar ... 46337cc05b

1 Czy ktoś używał któregoś z powyższych materiałów, szczególnie pytam się o maty?

2 Czy jesteście zadowoleni z użycia styropianu?

3 Czy maty z jbl możnaby również włożyć do wewnątrz zbiornika jako osłonę przed spadającymi kamieniami, czy aby nie jest toksyczna?

Opublikowano

mialem 2 lata styropian pod baniakiem 240l - bez zastrzezen.

obecnie pod 450l. mam mate JBL - ma 3 mm grubosci i zostal z niej placek.nic sie nie dzieje ze szklem wiec chyba spelnia swa role.

rownie dobrze mozesz zastosowac podklady pod panele podlogowe, filc, mate korkowa( chlonie wode ;/ ) oraz inne cuda.

Opublikowano

Pod 375l miałem 1 cm styro akwa stało 3 lata i nic się nie stało. Teraz mam 1300l i też 1cm styro nic się nie dzieje. Tak jak napisał Sławek możesz położyć wszystko co jest miękkie i ma odpowiednią grubość.

Opublikowano

Jup. Mam taką wykładzinę styropianową zagrzejnikową (nie wiem jak to się nazywa, jest srebrne z jednej strony) złożoną podwójnie pod kilkoma akwariami, stało to latami i nic się nie dzieje. Pod 180l mam 1cm styro.. żadnych efektów, pod akwa 700 mam kawałek wykładziny i też nic. Obojętnie co dasz byle pod spód nie dostały się żadne śmieci, ziarnko piasku czy żwiru, bo wtedy mogłoby pęknąć dno.

Opublikowano
Obojętnie co dasz byle pod spód nie dostały się żadne śmieci, ziarnko piasku czy żwiru, bo wtedy mogłoby pęknąć dno.

nabe, a czy to nie dziala w dwie strony ? ziarenko piasku sie nie wgniecie w styro ?

Opublikowano
Obojętnie co dasz byle pod spód nie dostały się żadne śmieci, ziarnko piasku czy żwiru, bo wtedy mogłoby pęknąć dno.

nabe, a czy to nie dziala w dwie strony ? ziarenko piasku sie nie wgniecie w styro ?

własnie po to daje się tą podkładkę, że jak dostanie się ziarenko piasku, to ma się zagłebić w podkładkę a nie szybke w akwarium.

niestety dna nie uratuje nic, jak podłoże jest nierówne, a szczególnie wypukłe. Nie ma takiej podkładki która wybierze wszystkie nierówności...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Mam szafkę Diversy dedykowaną pod akwarium więc myśle że mata powinna wystarczyć. Ale co powiecie na styropian w środku akwarium. Czy aby nie będzie że pyski kapiąc odkryją go i zaczną skubać. Będzie śnieg w akwarium. Nie wiecie czy ktoś wkładał maty pod akwarium do środka jako podkład pod piasek.