Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. mam pytanie odnośnie narybku ostatnio jedna rybka miała w pysku ikre odłowiłem ją i dałem do kotnika po jakims czasie zauważyłem malutkie rybki było ich 7, nie wiedziałem co robić dalej więc zostawiłem tak jak było na drógi dzień przychodze z pracy patrze a tam zostały 2. Czy powinienem był odłowić tą samicę i zostawić same młode? dodam ze nie było możliwości żeby rybki się przedostały poza kotnik.

Powiedzcie mi ja postępować koolejnym razem ??? prosze

pozdrawiam

Opublikowano

A może pozostałe 5 ma w pysku ? Pyszczaki tak mają, że wypuszcza małe, a jak coś je lub ją zaniepokoi to wracają do paszczy. Oczywiście piszę o sytuacji gdy samica jest odłowiona.

Opublikowano

czester_ widocznie niepokoisz swoje samice bardziej niż ja :D . U siebie nie zaobserwowałem, aby samica po wypuszczeniu młodych później je pożerała, a mam zwyczaj zostawiać ją z z małymi, dopóki widzę, że korzystają ze schronienia w jej pysku. Choć bywają samice, które w czasie odławianie wypluwają młode i potem już ich nie zbierają /ostatnio miałem taki przypadek/ wówczas taką samicę od razu separuję nie czekając aż schowa młode głębiej :mrgreen:

Opublikowano

jak samica wypuści juz mlode na dobre trzeba ja odlowic do akwarium glownego, wyglodniala po inkubacji po krotkim czasie traci instykt macierzynski i zje mlode, czesto przy 1 noszeniu i w stresie polyka roniez ikre.

Opublikowano

Ja również nie widziałem, by samice zjadały młode, a odłowiłem ich kilkadziesiąt. Nie można jednak tego wykluczyć. Może wzięła do pyska spowrotem. Ostatnio miałem tak z parallelusową, wypuściła młode w kotniku, gdzie był już narybek msobo i maisonów, włożyłem siatkę, złapałem ją w 30 sekund i wrzuciłem do akwarium głównego. Patrzę, a ta znów ma pełny pysk! Nazbierała w moment część potomstwa. I musiałem znów ją łapać.

Odnośnie przygotowania kotnika, dobrze jest dać takie kamienie, żeby rybki mogły się schować i samica nie dała rady wziąć ich ponownie. U siebie nie mam w ogóle piasku w kotniku, tylko kilka wapieni i młode zawsze chowają się przy dnie. Przeciątnie z miotów mam 20 sztuk młodych, także 7szt, to dość mało.

Powodzenia next time.

Opublikowano

Dzieki za informacje co do konkretnego kotnika to raczej nie mam miejsca tylko posiadam taki z siatki ze stelażem plastikowym jak zauważyłem że brakuje rybek to od razu wyłowiłem samice ale no niestety ta jedna która ocalała nie przetrwała ( schade ) napiszcie jak postępować przy kolejnym razie proszę. karmienie itp.

pozdrawiam i dziekuje

Opublikowano

w moim akwa to maingamo cos takiego i właśnie jedna z nich samica miała młode z tym że kiedyś juz też zauważyłem ze miała wól ale nie odławiałem jej i nie widziałem małych rybek aż do teraz jak odłowiłem