Skocz do zawartości

nieczyszczony kubel a no3 w akwa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to musiałem Cię z kimś pomylić :-(

Ja już kombinuję na wszystkie strony jak obniżyć NO3 bo latanie do marketu po mineralkę mnie wq.....ia.

Z nowym rokiem będę próbował kombinować z denitryfikacją ale najpierw jeszcze testy z Biodigestem w dużych dawkach porobię (w kotniku widać było zmiany ciekawe jak to będzie w ogólnym)

Opublikowano
testy z Biodigestem w dużych dawkach porobię (w kotniku widać było zmiany ciekawe jak to będzie w ogólnym)

Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat? Jakiś czas temu kupiłem te szczepy bakterii, ale jak na razie leżą w szafce.

Opublikowano

Jakiś czas temu próbowałem to stosować w dawkach opisanych w instrukcji - czyli w działającym i dojrzałym zbiorniku 1 ampułka na 1000 litrów wody.

Niestety żadnych widocznych spadków NO3 nie zauważyłem i po ok 2 miesiącach jego stosowania zaprzestałem dalszych testów.

Kilka miesięcy temu zakładałem kotnik - mały baniaczek ok 60 litrów.

Jako że rzeczony specyfik leżał w szafce chciałem "wystartować" nim nowy baniak.

Wszystko przebiegło pomyslnie po ok 3 tygodniach baniak dojrzał a ja w celach "badawczych" dalej lałem Biodigest (nie pamiętam dokładnie czy pół czy też całą ampułkę co tydzień).

Lałem go przez okres ok 3 tygodni po "dojrzeniu" zbiornika i zauważyłem że z podmiany na podmianę maleje mi NO3 (test po podmianie wykazał NO3=40 za tydzień przed podmianą NO3=35, jeszcze tydzień później NO3=25)

Niestety skończył mi się zapas tego ustrojstwa i zaprzestałem dalszych testów.

Niestety nie wiem czy to był wynik podawania zwiększonej dawki tego specyfiku czy też może jakieś zaburzenia z NO3 spowodowane tym że był to nowy świeży zbiornik (ledwo co dojrzały) więc testy te nie są jako tako miarodajne.

Wiem na pewno że nie ma sensu dodawać do dojrzałego zbiornika dawek zamieszczonych w instrukcji.

Jak to działa przy większych dawkach będę wiedział koło lutego po miesiącu stosowania.

Opublikowano

W czasie kiedy robiłem testy w ogólnym dodawałem spirytus (teraz nie pamiętam dokładnie ale chyba to było 1ml na 100 litrów)

Do kotnika nic nie dodawałem.

Opublikowano

Eee....a do kubla zagladales ? Ja juz nawet w sobote polke pod hydroponike skrecilem i zawiesilem nad akwa :):mrgreen: przyda sie na fotki dzieciakow i zona szczesliwa :-). Zmierze parametry w niedziele po podmiance i podejme decyzje co do instalacji hydropona.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.