Skocz do zawartości

Czy możliwe że akwarium dojrzało w mniej niż tydzień?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam następujące pytanie czy jest taka możliwość ze moje 300l akwa dojrzało w mniej niż tydzień. Filtracja tetra ex1200. Piasek kwarcowy, piaskowce i łupki. Parametry następujące PH-8 NH3-0 NO2-0 N03-1 chyba. Wlałem na początku uzdatniacz i bakterie JBL. Wrzuciłem mrożonkę i wpuściłem rybki startowe. Co myślicie? Czy mogę wpuszczać rybki? Chyba NO3 powinna być wyższe ale sam nie wiem. Wszędzie piszą że amoniak powinien podskoczyć na początku ale ja nie wiem czy tak było bo nie miałem jeszcze testów wtedy.

Opublikowano

Bywały takie przypadki...

Ostatnim razem po takim przypadku na niebie pojawila się gwiazda, a na horyzoncie trzech króli z darami.... :-)

Tak na poważnie to wg mnie niemożliwe.

Cuda się nie zdarzają...

Poczekaj aż NO2 podskoczy, potem poczekaj jeszcze trochę az spadnie do niewykrywalnego poziomu i możesz wpuszczać rybki

Opublikowano

a powiedz mi kolego jaki masz test ze wskazujesz no3=1 ? chetnie go kupie :mrgreen:

a tak na powaznie to cykl jeszcze nie ruszyl, akwa jest surowe i zadna ryba nie powinna sie w nim znalesc.

dojrzewanie baniaka trwa 3 - 7 tyg, niestety nie znam przypadku, zeby komus dojrzalo w mniej niz tydzien startujac tradycyjnie( swieze filtry, nowa woda itd).

cierpliwosci.

Opublikowano
a powiedz mi kolego jaki masz test ze wskazujesz no3=1 ? chetnie go kupie :mrgreen:

Tak OT to mogę Ci powiedzieć że Salifert NO3

Pokazuje wartości: 0; 0,2; 0,5; 1; 2; 2,5; 5; 10; 25; 50 i 100 :-)

Opublikowano
Tak OT to mogę Ci powiedzieć że Salifert NO3

Pokazuje wartości: 0; 0,2; 0,5; 1; 2; 2,5; 5; 10; 25; 50 i 100

podobnie inne morskie testy.

Co do pytania z tytułu wątku: tak jest to możliwe ale w Twoim przypadku tak się prawdopodobnie nie stało. Aby mieć pewność że cykl azotowy jest "zamknięty" i funkcjonuje prawidłowo musisz wykazać testami trzy kolejne fazy:

1.wysokie NH3/NH4

2. wysokie NO2 przy zerowym NH3/NH4

3. Wysokie NO3 przy zerowym NH3/NH4 i zerowym NO2

Teoretycznie możesz mieć na tyle sprawną biologie że nie uchwycisz obecności NO2 i NH3 w wodzie ale wtedy powinieneś obserwować systematyczny wzrost stężenia NO3 (no chyba że masz denitryfikator albo hydroponike etc. )