Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W moim przypadku ściany "grube" to 29,5 cm. Przez pojęcie ściany kominowej rozumiem taką wewnątrz której biegną szyby kominowe. Mam 2 takie ściany i są one do siebie prostopadłe ;) Kamienica jest poniemiecka, ale żeby nie było tak łatwo to dowiedziałem się ostatnio, że po wojnie została ona wyburzona do fundamentów i postawiona od nowa z zachowaniem standardów niemieckich (wysokość 3,6m, rozstaw grzejników). Stropy najprawdopodobniej są drewniane. Chyba bez rzutu mieszkania nie obejdzie się. Póki nie będę miał pewności to wstrzymam się ze stawianiem nowego zbiornika (450-600 litrów).

Opublikowano

ok :)

tylko tak oficjalnie, to szyby kominowe nie biegną w ścianie a są poprostu kominem o podstawie prostokąta, który dalej jest obudowany wg potrzeb ścianą cienką (działową) lub grubą która może być też ścianą nośną gdy:

układ belek jest mieszany, tzn po drugiej stronie tej ściany, belki stropowe opierają się na niej, a ściana jest prosta, ma tą grubość 25cm (jedna cegła), ale w takim przypadku komin widać tylko z jednej strony jako wystający element o głębokości 38cm+tynk (pół cegły+szyb+pół cegły). nie wiem czy nie zamieszałem, ale chodzi o to ze komin stoi obok ściany na której opierają się belki tylko z jednej strony (tej nie kolidującej z kominem) - ale to tez chyba zadko spotykany przypadek i to w przypadku tylko gdy sa tam kominy wentylacyjne, to jest wykluczone przy kominach dymowych lub spalinowych. tzn taka jest teoria, raz widziałem na zdjęciach przypadek kiedy belka drewniana przechodziła wprost przez komin dymowy i opierała się na nim, ale zawarł bym to w tym 1% przypadków :)

to tylko pokazuje ze nie otrzymasz 100% pewnej odpowiedzi, jednak 99% tez jest niezłe :)

najprostrze do rozpoznania przypadki to

- układ podłużny - ściany podłużne budynku są nośne i najczęściej przez środek biegnie ściana nośna na całej długości budynku.

- układ poprzeczny - ściany klatki schodowej są zwykle nośne i przedłużone aż do drugiej krawędzi budynku + ściany między mieszkaniami (segmentami) + ewentualnie w mieszkaniach ściany równoległe do klatki schodowej.

- no i układ mieszany, niektóre pomieszczenia tak, inne +90 stopni.

ważną kwestią o której zapomniałem, to kształt pomieszczenia, najlepiej jest dać belki stropowe na krótszej rozpiętości (pomijam działowe) - tak jest zrobiona zdecydowana większość budynków bo tak jest poprostu taniej :) mniejsza rozpiętość = większy rozstaw belek lub mniejsze przekroje.

jakiekolwiek rysy na suficie również mogłyby pomóc w ocenie, jedna rysa w środku rozpiętości przez całą długośc byłaby najprawdopodobniej spowodowana nadmiernym ugięciem belek (prostopadłe do rysy)

kilka rys równoległych do siebie mogłoby być spowodowane klawiszowaniem belek, kiedy nie pracują równomiernie (wtedy belki równoległe do rys)

znaków świadczących o układzie jest sporo, można coś sobie wybrać, ale nie należy ich brać za pewnik, bo mogą się zdarzyć jakieś szczególne przypadki, odmienne od ogólnie przyjętych zasad. (ten 1% )

jesli masz dość długi komin, dwie ściany prostopadłe do ściany z kominem są grube i do tego dłuższe niż ściana kominowa, to dałbym te 99%, w środku ścianki działowe rozmieszczone dowolnie, stawia się je i tak na końcu, są tylko dodatkowym obciążeniem stropu i nic więcej.

a rozpiętości belek nie powinny przekraczać około 6 metrów, tak z reguły, względy ekonomiczne itp, ale 6m jest jak najbardziej ok. :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dainichi już chyba nie produkują, nawet jakby znalazł go na jakimś magazynie czy coś takiego albo u kogoś prywatnie to i tak już pewnie będzie przeterminowany.
    • Ja kiedyś brałem od malawiana białe callainosy, ale odmianę Ruarwre ,też ładne☺️
    • Wie ktoś  gdzie  można teraz zakupić  te pokarmy dainichi,northfin
    • Mała przerwa świąteczna od internetu 😉 @tom77 Bardzo ładna ta mdoka. Ilu lat dożył?  @pozner   Tak, zdecyduje się na mix, akwarium na tyle duże że spróbuję, a ostatecznie zawsze można wydac/podmienić jakiś gatunek. Jestem zwolennikiem kupowania wszystkiego odrazu. Nie lubię dokładać pojedynczych ryb do funkcjonującego akwarium, chyba że byłaby taka potrzeba to wtedy uruchamiam dodatkowy baniak i tam trzymam przez jakiś czas, zeby zobaczyć czy rybie nic nie dolega. Generalnie z dostępnością gatunków w jednym miejscu jest problem. Wydaje mi się, że czeka mnie wycieczka za Norymbergę... tam przynajmniej jest szansa że kupię wszystko zgodnie z planem co do gatunków i rozmiarów. Postaram się kupić o rozmiar większą non mbune, skądkolwiek wezmę ryby, to zrobię to osobiście, więc będzie można zdecydować i wybrać na miejscu. (Zdarzało mi się już pojechać po 8 cm ryby które miały 5, albo po 30 cm które miały 22 😅)   @Vrzechu Naprawdę nie wiem czy kogoś interesuje opowieść o wakacjach w dżungli 😉 tym bardziej, że woda tam jest ciemna jak herbata i nie mam praktycznie zdjęć takich typowo akwarystycznych pod wodą. Za miesiąc też jadę do dżungli, tym razem Azja, to może ewentualnie jakiś zbiorczy temat gdzie wrzucę jakieś fotki i opowiem jak z mojej perspektywy wygląda biotop orinoco, morichal largo czy jakichś azjatyckich strumieni. Tym razem nastawiam się na clearwater to może uda się zrobić kilka fotek. To jest zrobione telefonem w zwykłym małym strumieniu w Tajlandii... @Tomasz78 Cyrtocara moori to mój pierwszy gracz rezerwowy 😄 gdyby nie udało się dostać mdoki albo na miejscu okaże się, że na tą rybę jest jakaś mega promocja, albo gdyby mdoka jakimś cudem nie dała rady... to wtedy wjeżdża moori. Podoba mi się ta ryba, chyba jej największym minusem jest to, że przypomina mi właśnie mdoke i to taka sytuacja albo/albo. Jak się ogląda takie filmy to można dojść do wniosku, że jedynym prawidłowym tłem dla malawi jest błękitne 🤔😉   Na tą chwilę obsada stanęła na malawi mix. 8 gatunków, jeżeli zmieni się dostępność to może 9. Z opcją redukcji gdyby coś poszło nie tak.  
    • Zadzwoń do malawiana zapytaj czy mają ten gatunek, albo do Luk-Raf.
    • Tak to jest jak człowiek myli ppi z mikronami, używam wkładów szurkowych i stąd ten mój błąd. Oczywiście 10ppi będzie dobrze.
    • Postanowiłem rozłożyć go na częśći pierwsze i ponownie złożyć przy okazji czyszcząc go. I tym razem zrobiłem porządnie tzn. węże pod wpływem wody zrobiły się bardziej giętkie i nadziałem wąż max na króciec i max dokręciłem nakrętką blokującą. Dodatkowo wstawiłem filtr do miski i kupie ten czujnik wilgoci tak jak ktoś mi tu radził. Także teraz będzie ok.
    • Dzięki za odpowiedź. Faktycznie ryby wpuściłem dość wcześnie, ale Oase tak zalecało przy tym akurat preparacie, poza tym wydaje mi się, że cykl lepiej się zamknie przy brudzących rybach, no zobaczymy, mam nadzieje że nie będę żałował. Wystrój akurat taki mi się podobał najbardziej, żwir również chciałem żeby był jasny jak również jego precyzyjnie dobrany rozmiar(firma Invital). Dołożyłem też 3 głazy lawy dla biologii wewnątrz z czego jedna osobiście przywieziona zdaje się z Grecji.  Aha, dałem trzy anubiasy i widzę że w przeciągu 2 tygodni dały nowe odrosty, nie wiem czy to coś znaczy, zobaczymy.  W moim pojęciu akwarium ma cieszyć i nie musi być w 100% odwzorowaniem biotopu.  Groty są zarówno z jednej ja i z drugiej strony akwa. Mam nadzieje że ryby znajdą swoje miejsca.  Aha, jest jeszcze cyrkulator sicce voyager 2000 praktycznie niesłyszalny. Biomaster zresztą też niezwykle cichy. No i niesamowita wygoda z tym prefiltrem. No zobaczymy jak się dalej potoczy.  Tu jeszcze inna fotka z inną długością światła  pozdrawiam   
    • Witamy na forum KM Zestaw akwariowy dobry ale szkoda, że zmarnowałeś po części jego potencjał nienaturalnym wystrojem Garaże choć nienaturalne dają duże możliwości ukrycia - jeżeli Tobie się podobają to OK. Nie podoba mi się za to i to bardzo ten żwirek - wygląda bardzo sztucznie Ryby wpuściłeś za wcześnie a akwarium jest niedojrzałe. Trzymam kciuki aby parametry Ci się nie rozjechały a plagi egipskie ominęły. Zachęcam do dogłębnej lektury forum. Mógłbyś uniknąć błędów zwłaszcza z dojrzewaniem akwarium.    
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.