Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Primo" mojej żony jest żeby było kolorowo, moje "primo" żeby było ciekawie. Najlepiej by było pogodzić wszystkich, ale to ja najwięcej czasu spędzam z nosem przy szybie i to ja opiekuję się zbiornikiem ;)

Wcale się nie upieram co do ilości gatunków ;)

W necie bardzo mało informacji znajduję nt. zachowania się poszczególnych pysków. Jest sporo zdjęć, więc każdy może rybkę dobrać pod swój gust. Jeżeli poświęci się trochę czasu i zagłębi w temat to i obsadę można dobrać pod względem sposobu karmienia. Są też informacje nt. temperamentu ryby, chodź tutaj już nie opierałbym się jedynie na informacjach z netu, ale bardziej skłonny jestem zaufać osobom, które mają już pewne doświadczeniu w hodowli pielęgnic. Natomiast zupełnie zielony jestem w temacie zachowań poszczególnych gatunków w akwie, tj. widowiskowości godów, relacji wewnątrz- i międzygatunkowych, budowania rybiej hierarchii.

Jeżeli ktoś chce mieć tylko kolorowo to niech wpuści do zbiornika mieczyki, gupiki, molinezje i będzie zadowolony ;) Ja, poprzez mądre zestawienie, chciałbym poza niewątpliwym kolorytem tych ryb cieszyć moje oczy tym "czymś" co sprawia, że pielęgnice są takie niesamowite.

Planuję zbiornik 450 litrów. Obsada do tego zbiornika w postaci saulosi rośnie sobie póki co w 180-ce. Natomiast co do ilości gatunków, planowanej obsady jestem ciekaw propozycji osób, które mają już pewne doświadczenie w tym temacie.

Opublikowano

moim zdaniem jezleli chesz obserwowac naturalne zachowania ryb najleprza jest obsada jednogatunkowa z minimum 3 samcami nigdy 2 bo dominant zaciuka zdominowanego(przynajmniej ja tak mialem z mpanga) oraz 7/9 samicami Wiec jak chesz saulosi jednogatunkowe to dokup sobie jeszcze 10 maluchow najlepiej z innego zrodla by uniknac wchowu wsobnego. A i Twoja zona bedzie miala 2 kolorowo a Ty ciekawie:D

Opublikowano
moim zdaniem jezleli chesz obserwowac naturalne zachowania ryb najleprza jest obsada jednogatunkowa z minimum 3 samcami nigdy 2 bo dominant zaciuka zdominowanego(przynajmniej ja tak mialem z mpanga) oraz 7/9 samicami Wiec jak chesz saulosi jednogatunkowe to dokup sobie jeszcze 10 maluchow najlepiej z innego zrodla by uniknac wchowu wsobnego. A i Twoja zona bedzie miala 2 kolorowo a Ty ciekawie:D

Saulosi dokupię żeby "wymieszać" obsadę, jak podrosną to zrobię odłów części pysków i powinno być ok. Sęk w tym, że dołożyłbym coś do Saulosi ;)

Opublikowano
Metriclima lanistacola? Ktoś tu z powodzeniem tryma taki zestaw. Nietuzinkowe i ciekawe.

Fajna, ciekawa ryba, ale muszlowiec ;(

Aranżację zbiornika mam już zaplanowaną: groty, szczeliny, etc. Mam już na tą okazję dwie pokaźne lawy wulkaniczne, sporo skaminiałego drewna i łupki piaskowca. Muszli już raczej nie wcisnę ;)

Opublikowano
Metriclima lanistacola? Ktoś tu z powodzeniem tryma taki zestaw. Nietuzinkowe i ciekawe.

zastanawia mnie czy pisząc "Metriaclima lanisticola" masz na myśli Maylandia livingstonii

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie Ps. Saulosi Coral. W moim baniaku pływa ich 10 sztuk, kupionych w sklepie Malawi. Z tego co widzę to najprawdopodobniej 8 z nich to samce ;) Docelowo chcę mieć układ 3+5. Wykombinowałem, że zostawię sobie 3 samce, reszta pójdzie do odłowu.

Doradźcie mi, proszę, gdzie mogę kupić 10-15 maluchów, które nie będą spokrewnione z moimi samcami.

A wracając do tematu postu, to do 450 litrów planuję Ps. Saulosi Coral 3+5, Melanochromis Cyaneohhabdos "Maingano" 1+3 i Ps. sp. Acei "Ngara" 1+3. Staram się dobierać pysie tak pod względem agresji, pożywienia, jak i wielkości (ok. 12 cm). Co Wy na to? Zamiast Acei Ngara myślałem o jakiejś niebieskiej rybce, ale na nic nie mogę się zdecydować. Czy ktoś widział w realu "Ngara" i może mi napisać jak się prezentuje ten pysio?

Tak na marginesie to akwa cały czas mi rośnie. Już mam projekt szafki pod 576 litrów, ale jak dotąd żaden budowlaniec nie podjął się powiedzieć, czy mogę stawiać takie jezioro czy nie.

Opublikowano

Jeśli z poprzedniego zakupu jesteś zadowolony tzn. ryby nie chorowały, prawidłowo rosną, wybarwiają się i jesteś pewien że otrzymałeś zamawiany gatunek, to czego można chcieć więcej? Co prawda planowany układ nie wypalił, ale to chyba było do przewidzenia :wink:. Kwestią genetyki też raczej bym się nie przejmował. Na hodowlach przeważnie trzymane jest więcej niż jedna samica z danego gatunku :wink:, a młode osobniki okresowo selekcjonowane są wg rozmiaru(tempa wzrostu), więc imo o wiele trudnie byłoby kupić ryby z zastrzeżeniem, że muszą one być bardzo blisko ze sobą spokrewnione, niż te niespokrewnione.