Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic nie bój.Ja mam 600l na trzecim piętrze w zwykłym bloku juz prawie rok i nic się nie ma prawa dziać.Jak wytrwasz w postanowieniu wiekszego szkla to możesz teraz zacząć z innym jednogatunkowym jak Ps.saulosi np.Ps.chewere,piękna ryba.Jak zmienisz szkło to dokupisz kolejny gatunek a jeden już będziesz miał dorosły i piekny.Musisz jednak pamiętać że pyśki po roku dorastają do sporych rozmiarów i jak zaczniesz z bardziej ambitnym gatunkiem to potem nie będzie odwrotu,większy baniak.

Opublikowano

Ok ;)

A jak to się powinno rozłożyć na "pan" i "pani"?

I jeszcze jedno. Pomóżcie dobrać mi oświetlenie do tego baniaczka. Tak woltaż, jak i barwę światła. Wiem, że w dziale oświetlenie jest pełno informacji na ten temat, ale ... zgłupiałem ;) No co tu dużo gadać, nie wiem co wybrać żeby fajnie zagrało, tak w dzień jak i w nocy. Dużo czasu spędzam wieczorową porą i lubię zerknąć na akwarium ;) Widziałem różne kombinacje. Jest tego za dużo jak dla mnie ;)

W zbiorniku mam jako podłoże żwirek (taki do kwiatków w doniczkach), łupki piaskowca, lawę wulkaniczną i coś co imituje grotę. Rośliny to Anubias barteri, Anubias nana, Cryptocoryne aponogetifolia, Cryptocoryne wendtii, Microsorium pteropus. Pokrywa jest przystosowana na dwie świetlówki T8.

Póki co pływają w zbiorniku Zebry, sum drewniak, samiec Haplochromis Obliguides (j. Wiktoria) i samiczka Aulonocara Hansbaenschi. Zbiornik kupiłem z rybami (innej opcji nie było), Zebry komuś sprezentuję, natomiast mimo, iż Haplochromis Obliguides, to chciałbym go zostawić ;)

post-9419-14695712355721_thumb.jpg

Opublikowano

Te 180 litrów pójdzie docelowo na zbiornik towarzyski. Te 450 litrów to pewnik. Już mam cały harmonogram wydatków na przyszły rok ;)

No chyba, że w kamienicy nie da rady, to zejdę do ok. 300 literków. Mam już upatrzonego piaskowca. Piękna rzecz. Kupuję go zaraz po nowym roku ;)

post-9419-14695712356107_thumb.jpeg

Opublikowano

Żwir wymień na piach,z kamuli zostaw piaskowca,Ryby wszystkie do oddania.Rośliny no cóż....jak się komuś podoba to mogą być ale ty masz ich dość sporo (prawie holender :D )Masz malutki zbiorniczek więc musisz wygospodarować trochę miejsca dla pysiów :P

Opublikowano
nie ten wątek :P

Taaa. Rozpędziłem się. Temat wrzuciłem już do działu "Oświetlenie". A wracając do tematu ;) to czy obsada ps. saulosi 2+5 będzie dobra? W docelowym zbiorniku nie chciałbym się ograniczyć do jednego gatunku. No i rozróżnienie płci u maluchów jest chyba niewykonalne.

Opublikowano
bedzie ok. saulosi to strasznie terytorialne ryby, takze z tymi dwoma samcami to czas pokaze :wink:

Widzę, że masz zbiornik 450 litrów, wymiary dokładnie takie o których pisałem w pierwszym poście. Ile saulosi i w jakim zestawieniu u Ciebie pływa?