Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam weteranów jak i początkujących tego serwisu. Jak w tytule mam problemy z określeniem kto samiec kto samica :mrgreen: Może ktoś podpowie szukałem na forum ale nie ma ogólnego info :( Proszę o pomoc a nie krytykę :mrgreen:

Opublikowano

Cześć. Jeśli chodzi o yelow to bardzo prosto - samiec jest dużo większy, wydłużona płetwa grzbietowa natomias jeśli chodzi o maingano to już jest to bardziej skomplikowane gdyż jak samiec tak i samica jest prawie identyczna i rozróżnienie płci tych ryb sprawia problem nawet bardzo doświadczonym chodowcom Malawi.

Jak tworzyłem ławicę maingano miałem możliwość aby tylko one były w akwarium, dałem tam dwa kamienie i samce po chwili zaczęły się bić o nie w ten sposób wyciągałem je po kolei aż zostawiłem sobie dwa samce.

Samiec ma bardziej intensywne kolory ale to nie reguła, druga sprawa jak i samiec tak i samica mają jaja atrapowe więc tym się też nie sugeruj.

Opublikowano

Ludzie... sprawdźcie czasem jakie ryby trzymacie w akwarium i jak na prawdę nazywa się dany gatunek... Niektórych tworów nie da się po prostu czytać.