Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
.....ja mam NCF1500 ale pracuje u mnie jako biolog. Fakt..jest bardzo silny. Ale mimo to mam też wewnętrzny. Filtr ten ma jedną wadę - często przeciekające zawory ( stąd zawsze mam dwa w zapasie). Ale chodzi mi o zawory nowego typu. Ten na Twoim zdjęciu ma zawory starego typu i one są lepsze. Ale nie mamy pewności czy przy zakupie tego filtra będą nowe czy stare. Plusem jest natomiast to ,że masz do niego tani serwis w akwarystycznym24.

Ale pamiętaj ,że mając jakikolwiek kubełek pracujący w charakterze mechanika będziesz musiał go bardzo często otwierać a to wiąże się z szybkim zużyciem części. A przypadku tego kubełka z zaworami nowego typu częsta wymiana zaworów Cię nie ominie. Natomiast kiedy rzadko będziesz go czyścił nie mając osobno mechanika spowodujesz narastanie NO3 i będziesz się dziwił skąd je masz a potem kombinował jak je zbić.

-- dołączony post:

..teraz doczytałem w nowym poście ,że chcesz NCF 1200 jako biolog a Aquael jako mechanik. Taka wersja jest OK

Ale u mnie jako mechanik by robił ten aquael....a ten co podałem linka by robił jako biolog zew.kurcze skoro ma nie za dobrą opinię to jaki inny nie psujący polecacie??bo powodzi nie chcę...

-- dołączony post:

Dziś ubezpieczyłem baniak na 300tysi:mrgreen: ale mimo to powodzi nie chcę a skoro ten co podałem ma wadliwe zawory to czy znacie jakiś dobry z którym nie grozi mi powódź???

-- dołączony post:

A ten jakie u was ma opinie??

HANZA _ Filtr Kubełkowy HW-302 _ 1000 l/h + WKLADY (5041966113) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img06.allegroimg.pl/photos/400x300/50/41/96/61/5041966113@@AMEPARAM@@06@@AMEPARAM@@50/41/96/61@@AMEPARAM@@5041966113

Opublikowano
Ale u mnie jako mechanik by robił ten aquael.

....i dobrze. ( ja dopiero potem doczytałem ,że będą dwa). A ten HW302 będzie OK. Zobacz też jeszcze inne tego typu jak HW

-- dołączony post:

...ja bym się na Twoim miejscu pozbył modułu z wkładem z tego Aquela 1000 a dał tylko gęstą gąbkę z takimi rowkami jak w oryginale. Gąbka może być okrągła albo prostokątna ( bez znaczenia) . Gąbka jak najniżej dna a wylot jak najwyżej ( można dołożyć taką oryginalną rurkę jako przedłużkę). Ale odnoszę wrażenie ,że jednak Aquael 1000 może być zbyt słaby do 160 litrów ( 112l to 80 cm długości i tam był jednak jako mechanik trochę słaby). Mam różne i stąd wiem jak w praktyce się sprawują. Dlatego sugeruję mocniejszy. Przynajmniej 1500. Z drugiej strony szkoda ładować forsę w nowy jak już masz ten 1000.

Opublikowano
....i dobrze. ( ja dopiero potem doczytałem ,że będą dwa). A ten HW302 będzie OK. Zobacz też jeszcze inne tego typu jak HW

-- dołączony post:

...ja bym się na Twoim miejscu pozbył modułu z wkładem z tego Aquela 1000 a dał tylko gęstą gąbkę z takimi rowkami jak w oryginale. Gąbka może być okrągła albo prostokątna ( bez znaczenia) . Gąbka jak najniżej dna a wylot jak najwyżej ( można dołożyć taką oryginalną rurkę jako przedłużkę). Ale odnoszę wrażenie ,że jednak Aquael 1000 może być zbyt słaby do 160 litrów ( 112l to 80 cm długości i tam był jednak jako mechanik trochę słaby). Mam różne i stąd wiem jak w praktyce się sprawują. Dlatego sugeruję mocniejszy. Przynajmniej 1500. Z drugiej strony szkoda ładować forsę w nowy jak już masz ten 1000.

Zdaję sobie sprawę że ten aquael jest słaby dlatego kupiłem falownik myślę że da radę;-)

Opublikowano
...no to super. Będzie Ci wydmuchiwał z za kamieni odchody i będzie OK.

ostatnie pytanko kupiłem ten filtr HW co podałem poniżej ile takich ampułek

Prodibio BioDIGEST bakterie do filtra biostarter! (5246893041) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img04.allegroimg.pl/photos/400x300/52/46/89/30/5246893041@@AMEPARAM@@04@@AMEPARAM@@52/46/89/30@@AMEPARAM@@5246893041

muszę do niego kupić???
Opublikowano
Jak dostaniesz filtr to wypełnij go przepłukanym medium filtracyjnym, akwarium zalej wodą, dodaj uzdatniacza i te bakterie, potem sypnij jakąś karmę i powinno ruszyć ;)

Akwarium już działa;-) tylko na tym aquaelu wew. czekam na tego HW jako biologa