Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Panowie!! .. i oczywiście Panie też:)

Chciałem się pochwalić, że wracam do akwarystyki co jest jednoznaczne z powrotem do Malawi! Ostatnie 300 l niestety mi pękło, więc trochę musiało minąć zanim zapomnieliśmy (ja z żoną) o traumie powrotu z weekendu do zalanego m2.

Ale… to nie miejsce na ckliwe opowieści więc do pointy! Akwarium 300 l standard 120-50-50. W planach trzy gatunki. Zależy mi żeby było kolorowo, różnorodnie i niestandardowo! (oczywiście wszystko musi być lege artis więc ekipa musi być dobrana pod względem upodobań żywnościowych i charakterów)

Moja propozycja to

Afra coube

Yellow

Msobo magunga

Proszę o komentarze do tej obsady, jak i pomysły na jej zmianę lub modyfikacje. Z góry dzięki wszytkim, którzy będą chcieli rzucić okiem.

Opublikowano

No obsada dobra moim zdaniem tylko strasznie zolto bedziesz mial z yellow+ samice magunga i jeszce afra coube z akcentem zolci, wybral bym zamiast yellow przedstawiciela melanochromis np:maingano ktory jest pyszczakiem wszystkożernym i nie ma akcentu zolci jak pozostale gat w Twoim akwa wiec bedzie ok zalerzy tylko w jakich haremach chesz trzymac owe 3 gat, ja dodam ze w 300l standart zastosowalem metode kontrolowanego przerybienia i trzymac bede docelowo uklad1x3/4 - 4 gat.

Opublikowano

Wiem, że obsada w proponowanym składzie będzie trochę żółtawo/pomarańczowa, dlatego właśnie poprosiłem o sugestię a propos ewentualnie innych gatunków.

Co do maingano to wydaje mi się strasznie „oklepaną” rybcią. Każdy post w tym dziale musi otrzeć się o saulosi i maingano. Moja obsada nie jest może „najbardziej wymyślna”, ale prośba! - poradźcie mi coś mniej sztampowego. Z drugiej jednak strony zdaje sobie oczywiście sprawę, że Yellow też jest bardzo popularny, więc zamiast niego może :

interruptus (tylko czy akwa nie za małe)

lub diapletos - nie pasowałby?

Zależy mi w przyszłej obsadzie na Msobo, bo choć oklepane to jest to PIĘKNA ryba i na afrach Edwardi bo to jedna w ogóle z najpiękniejszych ryb z grupy mbuna.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś inne pomysły - co do tych dwóch gatunków to zapraszam do zabrania głosu:)

Opublikowano

Melanochromis interruptus nie rośnie zbyt duzy, ale jest roślinożerny.

Dieta dialeptosa tez powinna składać się w 2/3 z pokarmów roślinnych.

Jak dla mnie to połączenie z afrą niezbyt trafione, chociażby ze względów żywieniowych.

Opublikowano

Rozumiem ze chcesz gat.malo popularne ale Melanochromis dialeptos-( podobny do auratusa) jak i Twoja odmiana Cynotilapia afra edwardi "Nkhata Bay (podobna do red top likomy) te rybki co wymieniles sa w naszym kraju raczej nieosiagalne no chyba ze masz jakies dojscia do owych gatunkow..., jako 3 gat moze jakis P.elongatus - mpanga ,chewre lub neon spot

Opublikowano

A parallelus jak troficznie? Roślinożerca, nie zbyt agresywny, nie za małe akwarium?

+ jeszcze co do afr - to będą oczywiście Afry coube / cobwe - myślałem, że nazwa Edwardi też jest nazwą zamienną, one nie są podobne do odmiany red top likoma.

Opublikowano
  UngrimSasha napisał(a):
A parallelus jak troficznie? Roślinożerca, nie zbyt agresywny, nie za małe akwarium?

wszystkożerca,średnio agresywny a wewnątrzgatunkowo bardzo agresywny.

Opublikowano

Agresja wewnątrzgatunkowa to też Panie ciężka sprawa. Nikt nie lubi, jak mu się ryby wyżynają :( , ale taki chyba urok pyszczaków..., że są agresywne. Dobierze się zatem jednego samca i spróbujemy go obstawić sporym haremem – może 4 lub nawet 5 sztuk pań. Taki układ może rozłoży agresję. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że takie założenia weryfikuje życie ale mogłoby się udać. Mamy wówczas :

Afra Coubwe

Msobo Magunga

Melanochromis Parallelus

Powinno być ciekawie, a na bank jest niestandardowo – ma ktoś jeszcze jakieś pomysły