Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeżeli NO2 jest wykrywalne to znaczy że biologia nie funkcjonuje prawidłowo a to wykracza poza standardowe czynności "serwisowe" do których należy podmiana wody.

Opublikowano
jeżeli NO2 jest wykrywalne to znaczy że biologia nie funkcjonuje prawidłowo a to wykracza poza standardowe czynności "serwisowe" do których należy podmiana wody.

Mutra, przecież nie chodzi mi o amoniak czy azotyny, ale np. o fosforany :wink:

Opublikowano
Mutra, przecież nie chodzi mi o amoniak czy azotyny, ale np. o fosforany
Fosforany u nas (malawi) mają drugorzędne znaczenie, zresztą i tak będą przyrastać wolniej niż NO3. Więc najbardziej praktycznym miernikiem częstotliwości podmian będzie właśnie NO3 (mówiąc cały czas o sytuacji z stabilnym akwarium)

A jak to obliczyć ile wody podmienić i jak to wpłynie na spadek np. NO3 ??
Zmierzyć poziom NO3 przed i po podmianie.
Opublikowano

ale to żadna wielka filozofia i równanie z czterema niewiadomymi :mrgreen: mierzysz przed i po podstawiasz spadek no3 w mg do liczby litrów podmienionej wody i wiesz ile NO3 Ci ubyło i ile jeszcze ewentualnie musiałbys podmienić aby NO3=0 (lub inny założony poziom) Oczywiście przy wstępnym warunku że w kranie woda ma NO3 i NO2 =0. Dlatego dobrze jest oprócz parametrów w akwarium czasem zmierzyć parametry wody w kranie. A już koniecznie trzeba to zrobić jeżeli zakładamy akwarium po raz pierwszy.

Opublikowano
Fosforany u nas (malawi) mają drugorzędne znaczenie, zresztą i tak będą przyrastać wolniej niż NO3. Więc najbardziej praktycznym miernikiem częstotliwości podmian będzie właśnie NO3 (mówiąc cały czas o sytuacji z stabilnym akwarium)

Zgadzam się w całej rozciągłości, ale chodziło mi o sytuację, w której nie obserwujemy znacznego przyrostu NO3 (denitryfikacja). W takich przypadkach chyba też należałoby cyklicznie robić podmiany? Ja robię.

Opublikowano

zdecydowanie - podmiany wody to nie tylko wymiana wody dla NO3 ale również uzupełnianie wody w akwarium o inne ważne mikroelementy

Opublikowano
W takich przypadkach chyba też należałoby cyklicznie robić podmiany? Ja robię.
Już pomijając cały szereg substancji celowo i ubocznie wydzielanych przez ryby które w jeziorze by sie po prostu rozcieńczyły a w akwa się kumulują (legendarna zabójcza woda z woreczka :wink: )