Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .. mam pytanie odnośnie ilości podmiany wody, chodzi o to że akwarium mam 112l a wody weszło mi tylko 75l, reszta to piasek i kamole ..ile mam tygodniowo podmieniać wody? jeśli 20% to 15l tak? dziękuje za wszystkie odpowiedzi..

Opublikowano

Nie musisz odmierzac miarką 15l wody zeby zrobic podmiane, poprostu na oko podmien 15-20% wody

wode raczej odstaw na 24h żeby wyzbyła się tlenu, bezpieczniej dla rybek

Opublikowano

najprościej jest przy zakładaniu akwarium, podczas nalewania wody, ustawić kogoś przy wodomierzu i kazać mu dawać znak przy każdych 10-20-50 litrach (zależnie od wielkości zbiornika) wody. Wtedy zaznaczyć sobie markerem na bocznej scianie akawarium i problem z głowy. Przydaje się przy podmianach i dawkowaniu chemii.

Opublikowano

Ja akwarium zalewałem wiadrami.. Liczyłem przy tym ich ilość także wiem ile weszło do baniaka Mam pokój na piętrze i niestety nie mam tak długiego węża żeby podłączyć go do kranu :)

Opublikowano

ja nalewałem 5l bańka dlatego wiem że weszło 75l... więc podmianki zrobie 15l i powinno być ok.. wcześniej robiłem chyba zdecydowanie za wielkie podmiany jak na ten zbiornik bo około 25l..:) przy moim głupim założeniu że jest tam 112l wody (baran).Wczoraj robiłem zmiane piasku i wymierzyłem to ową bańką..

Opublikowano
Podmiany robi się pod kątem parametrów. tj. tak żeby przed podmianą NO3 nie przekraczało 40-50mg/l

No chyba nie tylko NO3. A inne szkodliwe związki?