mateo35 Opublikowano 8 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Bardzo prosze o pomoc w wybraniu obsady z poszczegolnych gatunkow.Musze sie zdecydowac do jutra i powiem szczerze ze mam metlik w glowie.W akwa mam parke Red Red i 4 Yellow , z czego Yellow moge wymienic , ale redy chcialbym zostawic (ewentualnie dokupic dwie samice) Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi , moze latwiej bedzie mi cos wybrac z wasza pomoca Labidochromis Yellow Cacruleus Labidochromis Red Top Hongi Pseudotropheus Demasoni Pseudotropheus Greshakei Maylandia Red Red Melanochromis Auratus Pseudotropheus Saulosi
yaro Opublikowano 8 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2009 zdecydowanie dokup samice - ryby te trzymamy w haremach a nie parkami jak masz już również yelowki to odpadną ci roślinożercy takie jak auratus. Może wybierz do redzika oddając yelowki: auratusy hongi demasoni lub zostawiajac mięsożerce czyli redzik, yelowek, greshakei dobierajac swoja obsadę pamietaj aby nie połączyc mięsożerców z roślinożercami
sabotage Opublikowano 8 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Jeśli w grę wchodzi inna odmiana barwna estherae, to ja byłbym za jakimś ciapakiem. Będzie ciekawym dopełnieniem obsady.
mateo35 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor #4 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Redow bylo 6 niestety jedna samica , jak tylko mi sie trafia to dokupie.Juz podjolem decyzje ze oddam Yellow , wiec obsada roslinozerna.Czy do obsady ktora podal Yaro moge dodac P.Saulosi. Jeśli w grę wchodzi inna odmiana barwna estherae, to ja byłbym za jakimś ciapakiem. Będzie ciekawym dopełnieniem obsady. niestety ciezko u mnie z pysiami . I tak jestem w szoku ze beda te ktore wymienilem.
aarset Opublikowano 8 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Może dodaj saulosi zamiast demasoni. Te ostatnie lepiej trzymać w większym stadku, w przeciwnym razie skutecznie i stopniowo zredukują się same. Temat przerabiałem.
bedeq Opublikowano 8 Grudnia 2009 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ja bym ci polecił takie zestawienie Pseudotropheus Greshakei Maylandia Red Red Labidochromis Yellow Cacruleus trochę nie pasuje bo jest mięsożerca ale łatwo się przystosowują do diety roślinnej ,tak dla koloru Labeotropheus trewavasae ewentualnie możesz spróbować Ps. Demasoni
mateo35 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor #8 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Labeotropheus trewavasae bylaby idealna , ale raczej nieosiagalna dla mnie. Może dodaj saulosi zamiast demasoni. Te ostatnie lepiej trzymać w większym stadku, w przeciwnym razie skutecznie i stopniowo zredukują się same. Temat przerabiałem. Saulosi mialbym dopiero za dwa miesiace a Demasoni moge miec jutro.Wolalbym kupic wszystkie ryby razem mniej wiecej tej samej wielkosci.Ile demasoni musialbym kupic zeby bylo wieksze stadko.Niby nie za wielki wybor a ciezko sie zdecydowac Dodam jeszcze ze akwa jest z ciemnym tlem i prawie czarnymi skalami. Najbardziej chyba podoba mi sie ten uklad : Greshakei , Red Red , Demasoni , Hongi - jak to widzicie?
aarset Opublikowano 8 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2009 IMHO kilkanaście sztuk, ale w tym przypadku kosztem jednego, a nawet dwóch planowanych docelowo gatunków. Greshakei , Red Red , Demasoni , Hongi - Takiej obsady w tym zbiorniku to ja raczej nie widzę. Dieta też nie taka.
yaro Opublikowano 8 Grudnia 2009 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ja bym ci polecił takie zestawienie Pseudotropheus Greshakei Maylandia Red Red Labidochromis Yellow Cacruleus trochę nie pasuje bo jest mięsożerca ale łatwo się przystosowują do diety roślinnej ,tak dla koloru Labeotropheus trewavasae ewentualnie możesz spróbować Ps. Demasoni Nie pitol Yelowek i Labeotropheus :/ to tragiczne połączenie zywieniowe Saulosi nie dodawaj bo oprócz żółtych samic reda będzie pełno jeszcze zółtych samic saulosi - IMHO za żółto byś miał w akwarium bedeq - widzę że ty wpadłeś na świetny pomysł karmienia uniwersalnego :/ mięsożerny labidochromis na diecie roślinnej czy labeotrophesu t. - na mięsnej ?
Rekomendowane odpowiedzi