Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie od dziś wiadomo że Ad nie jest autorytetem w dziedzinie obsady :roll: Kwestia oderwania porad z tej książki od realnego świata wypływała na forum wielokrotnie.

Opublikowano
Nie od dziś wiadomo że Ad nie jest autorytetem w dziedzinie obsady :roll: Kwestia oderwania porad z tej książki od realnego świata wypływała na forum wielokrotnie.

Ok. nie ma ideałów. Mnie to trochę dziwi, że ktoś kto poświęcił życie rybom i ma potężną wiedzę na ten temat przepływał w jeziorku Malawi ponad 1000 godzin i tutaj ludzie podważają jego autorytet którzy zajmują sie akwarystyką przez rok, dwa a może nawet pięć.

Jak do mnie słowo Ada bardziej przemawia niż kogoś kto nawet nie miał tej ryby w swoim akwarium ale może inaczej czy na całym forum jest ktoś kto zrobił dokładnie według zaleceń Ada i było coś nie tak?

Opublikowano

Ok. nie ma ideałów. Mnie to trochę dziwi, że ktoś kto poświęcił życie rybom i ma potężną wiedzę na ten temat przepływał w jeziorku Malawi ponad 1000 godzin i tutaj ludzie podważają jego autorytet którzy zajmują sie akwarystyką przez rok, dwa a może nawet pięć.

Jak do mnie słowo Ada bardziej przemawia niż kogoś kto nawet nie miał tej ryby w swoim akwarium ale może inaczej czy na całym forum jest ktoś kto zrobił dokładnie według zaleceń Ada i było coś nie tak?

Jeszcze całkiem niedawno sądziłem tak jak ty ale podczas pewnej rozmowy na tym forum padły takie słowa i teraz zgadzam się z tym w 100%

Cytuj:

I teraz tak jeśli przeczytałem to w książce autora bardzo poważanego

A sprawdziłeś rok wydania pierwszej wersji tej książki?

W latach 80-tych, gdy jeździłam do sklepu związkowego w Chorzowie, aby nabyć cuda techniki w postaci termoregulatora, w nabywanym tam periodykach, poważni akwaryści polecali trzymanie np. bazalcików kostarykańskich z rybami z Tanganiki. Nie wspomnę o nagminnym polecaniu łączenie Malawi i Tanganiki. Periodyk był związkowy, pisali go ludzie np. tacy jak państwo Wiecheccy, pan Pawlak i wiele innych osób. Myślę, że pisząc byli całkiem poważni.

Cytuj:

Dzisiaj jest to nie do pomyślenia. Ale teraz chyba będę WUJKIEM i powiem tak te ryby nigdy mi nie chorowały i regularnie przystępowały do tarła i co ważne osiągnęły normalne wymiary.

No i odpowiedziałeś sobie sam zasadniczo- dziś, gdy minęło X lat, nastąpił progres, zmienił się nasz zasób wiedzy etc. Proponuje przeczytać książkę p. Mierzańskich o tropheusach, wydaną kilka lat temu i sprawdzić- jakie polecali minimum, a potem porozmawiać z nimi i dowiedzieć się- jakie dziś akwarium uważają za minimum.

Ziemia nie jest płaska, choć wiele autorytetów kiedyś tak uważało. Czy chcesz nauczać geografii na podstawie wiedzy Strabona, Pauzaniasza lub Herodota?

Następna sprawa- "Te ryby nie chorowały''- tak, być może nie chorowały. Mam znajomych w wielu hodowlach i "hodowlach" ryb, niektórzy skarmiają np. ancistrusy kurczakiem, aby szybciej rosły i wyimaginuj sobie, nie zaobserwowali aby chorowały. Nawet rosną szybciej- a!

Paletki jeszcze wiele osób skarmia sercami wołowymi... powtórzę- progres, progres, progres, ewolucja.

I napisze raz enty, z głupim przeświadczeniem że znów tego nikt nie przeczyta, moje pierwsze pyszczaki, w latach chyba jeszcze 80-tych, miałam w akwarium ogólnym, chyba nie chorowały, podobnie jak paletka mieszkająca z nimi, gupiki i karaśki na żywca. Ale na Boga, w imię własnego, spokojnego sumienia, nie będę udowadniała, że robiłam dobrze!

Może jeszcze mam książkę z takimi pomysłami wypocić- he?

Opublikowano

Szulo - w tym co napisałeś masz dużo racji i tego nie neguję tak samo jak są książki i książki.

Kupowałem kiedyś sporo książek czytałem i większość z nich to albo wyżuciłem albo dałem mojej chrześnicy żeby sobie obraski pooglądała bo w nich były wiadomości typu trzymanie paletek z frontosami to nic takiego i minimalna wielkość akwarium do tych ryb to 300l gdzie sam też mam frontosy w 500 l i wiem że za jakiś rok będę musiał im zrobić mieszkanie ok 1300 - 1500 l a mam tylko 9 szt.

Ale Ad ma dobrą wiedzę i ilu wydawców ksiązek ma takie doświadczenie jak on.

Inna sprawa, autor tego wątku ma trzy redy i baniak 300 l i jest to za mało dla tych ryb?

Gdzie nie są to ryby agresywne ani nie osiągają rozmiarów nie wiadomo jakich.

Opublikowano

Aż z ciekawości zernąłem do btn'a i tak jak pisze miras1, okazuje się że dla Metriclima esterae podano 100/150: czyli mininalna długość akwarium, w jakim można obserwować naturalne zachowania ryb i minimalna pojemnośc akwa, gdzie osobnik zdoła dorosnąć do swojej naturalnej długości.Trochę za dużo tych "minimów". Niech zgadnę, Ad wymyślił to na podstawie chowu jednogatunkowego? Na chłopski rozum,gdyby pomnożyć te wszystkie podane liczby x2 zaczyna to mieć sens w akwa wielogatunkowym, jakiego pragnie większość mbunistów.

Opublikowano

W kwestii Ada dodam jeszcze tylko, że jest to uznany autorytet w dziedzinie badania pielęgnic w środowisku naturalnym. Co innego obserwowanie ich w jeziorze, a co innego w ciasnym akwarium. Tu niestety, mimo ogromnej wiedzy Konigsa nt. pyszczaków, można mu sporo wytknąć, nawet, jeśli pyszczakami zajmuje się rok, dwa, czy pięć.

Analogicznie - pilot, który wylatał kilka tysięcy godzin za sterami Boeinga sam niestety go nie zbuduje. Problem może mieć nawet z budową awionetki.

Opublikowano

Z tym że red jest spokojny to się nie zgadzam.Może i nie osiąga 20cm ale jest masywny a w moim baniaku 600l z 4+5(bo tak wyszło)zostało 2+5 i cosik panowie nie mają zamiaru się dogadywać.Uważam że agresja wewnątrzgatunkowa red redów jest bardzo wysoka.Nie decydowałbym się na demasoni jako drugi gatunek bo po co potem odławiać i płakać że nikt nie chce samca,chyba że ktoś lubi patrzeć na morderstwa w biały dzień.