Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli jest to faktycznie detektor amoniaku, to w przypadku akwarium słodkowodnego raczej się do niczego nie przyda.

Po pierwsze, czy nikt z Was nie sprawdza NH3 ( i dlaczego)

Jeżeli PH, a raczej ogólnie "alkaliczność" jest na poziomie typowym/ właściwym dla naszych ryb, to raczej sprawdzanie NH3 nie ma sensu.

Inna sprawa z NH4.

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam, nie chciałem zakładać nowego wątku, a mam pytanie odnośnie testów jbl, czy lepiej kupić testy pojedyńczo czy lepiej w komplecie. Zastanawiam się czy te odczynniki w tych kombisetach wystarczają na taką samą ilość pomiarów ja te kupowane pojedyńczo?

Opublikowano

Jak kupisz tego kombiseta to kilka z tych testów będzie Ci zwyczajnie niepotrzebne... Poza tym test na pH musisz kupić w zakresie 7,4-9, a w walizeczce masz ogólny więc w tym wypadku zwyczajnie do niczego. Bardziej opłaca się kupić pojedyńczo, kup pH, GH, KH, NO2, NO3 i NH3/4 i będzie ok.

• Dziękuję 1
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Podłączę się pod pytanie i pytam czy najlepiej kupić testy kropelkowe JbL ?

Użytkuje JBL i polecam są bardzo dokładne i uzupełniacze są o wiele tańsze:)polecam by płeć piękna odczytywała wyniki testów:D

Opublikowano
Podłączę się pod pytanie i pytam czy najlepiej kupić testy kropelkowe JbL ?

Wiele się ostatnio zmieniło jeśli chodzi o testy.

Podobnie jak Matik do niedawna byłem zwolennikiem kupowania pojedyńczych testów generalnie tylko JBLa ale wiem że równie dobre i wiarygodne są innych firm ale tu już tylko wyjątki czyli mogę polecić tylko:

pH 7,4-9 Zooleka

NO3 - Saliferta

Ostatnio w dyskusji z Post Mortem ustaliliśmy że najlepiej kupić JBL CombiSet Test plus NH4/NH3 z naciskiem na ten plus NH4/NH3 bo jest zazwyczaj taka teczka z plus Fe ważnie by właśnie takiej z Fe nie wybrać.:(

Wybieramy taką a trudno ją kupić bo króluje w sklepach właśnie ta nie właściwa dla nas.:rolleyes:

dlatego wklejam zdjęcia tej "prawie Malawi" czyli naszej :D

de122362527d0f9agen.jpg

268e20b0ddd5362agen.png

1e2d82099772df7dgen.png

Dlaczego taka teczka jest prawie optymalnym wyborem testów dla Malawi?

Bo ma niezaprzeczalną przewagę nad pojedynczymi testami.

1/ Wszystko poukładane i na swoim miejscu

2/ Zazwyczaj wychodzi taniej niż zakup pojedynczych testów.

3/ Ma wszystkie skale do pomiarów w słodkowodnych więc by rozszerzyć parametry mierzone wystarczy dokupić tańsze uzupełnienia bo skala już jest. Nie trzeba kupować drogich pojedynczych testów.

Szczególnie cenne są kolorowe skale do pH 7,4-9 oraz PO4 i SiO2.

Dlaczego ta teczka moim zdaniem nie jest " w pełni Malawi" ?

Bo trzeba do niej dokupić uzupełnienia na:

pH 7,4-9

GH

ale to tylko ok 26zł

Odrębnym tematem jest pomiar PO4 który większość tych tańszych testów kropelkowych mierzy z ogromnym błędem 200-300% w tym i JBL.

Skala do PO4 która jest w tej teczce jest doskonała i pozwala mierzyć fosforany niemal z dokładnością mierników fotometrycznych wszak pod warunkiem że zamiast uzupełnienia PO4 JBL zakupicie reagenty do Milwaukee Instruments Miernik fosforanów MW12

takie torebki z gotowym proszkiem do wsypania do fiolki z 10ml wody z akwarium.

Pomiar banalny - wsyp zakręć potrząśnij i po 2 minutach postaw na skali i odczytaj wynik z pasującego koloru.:D

df04b2a5bfcde746med.jpg

tu do kupienia.

http://erybka.pl/product-pol-3186-Milwaukee-Instruments-Reagenty-do-miernika-fosforanow-MW12.html

• Dziękuję 1