Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kalkulatory, mimo, że pomysł fajny, nie powinny być brane w 100% poważnie. Skoro nie pytają ile masz dekoracji, to jak mają to uwzględniać :?: :D .

Zresztą wyniki przez nie podawane też nie są w pełni wiarygodne, no ale jeśli ktoś chce się tym kierować, to czemu nie :?: W końcu do czegoś zostały stworzone :wink: .

Opublikowano

No cóz... Można policzyć ze srednio dekoracja zajmuje np 15 % akwa i przyjąć że tak jest. Poza tym skoro to nic nie znaczy to moze lepiej zdjąć to ze strony. ;) Bo właśnie na tym kalkulatorze się w dużej mierze opierałam. Pomyślałam sobie, ze skoro wychodzi ze w akwarium 80x35x40 moze byc 8 ryb to jak do takiego akwa wezme 6 to się nie będę musiała martwić o przerybienie i że to będzie odpowiednie dla nich. A tu sie okazuje ze niekoniecznie... ;) Trzeba jednak brac trochę odpowiedzialnosci za to co sie zamieszcza na tej stronie...

Opublikowano

Wiesz kalkulator jest nasza pomoca to jak sie ustosunkujemy do tego conam wyswielti to zalezy tylko i wylacznie od nas:) wiadomo ze niemozna sie trzyamc wynikow sztywno trzeba miec zawsze jakis margines blefdu i jakis maly zapas

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak jak napisal Mateusz - kalkulator tylko podpowiada, nie moze byc czynnikiem decydujacym o obsadzie.

A poza tym kalkulatory zamieszczone na serwisie malawi.pl nie sa nasza wlasnoscia, nie mamy mozliwosci ich poprawienia.

Opublikowano
Pomyślałam sobie, ze skoro wychodzi ze w akwarium 80x35x40 moze byc 8 ryb to jak do takiego akwa wezme 6 to się nie będę musiała martwić o przerybienie i że to będzie odpowiednie dla nich. A tu sie okazuje ze niekoniecznie... ;) Trzeba jednak brac trochę odpowiedzialnosci za to co sie zamieszcza na tej stronie...

Kalulator bierze pod uwagę litraż... a tu bardziej chodzi o wymiary ..... 90cm długości to niezbyt wiele dla ryby, która osiągnie 10cm.

Opublikowano

Dochodzi jeszcze kwestia proporcji obsady, nie tylko ilości ryb .. bo mozna zasugerowac sie kalkulatorem i wpuścic 6 samców i 2 samice ...

z drugiej strony w 112 litrach, jeśłi po słuchac kalkulatora, to rzeczone 8 ryb , a 6 tym bardziej mozna wpuścic, pod warunkiem że będzie to jeden z gatunków ze złotej trójki, i ze będzie tam tylko jeden samiec ... no może czasami ostatecznie 2 samce tez zadziała.

Kot.

Opublikowano

Koledzy juz napisali Ci, ze nie trzeba brac az tak na serio kalkulatorów i trzeba brac na nie jakies poprawki.

Ja tylko nadmienie ze:

Pomyślałam sobie, ze skoro wychodzi ze w akwarium 80x35x40 moze byc 8 ryb to jak do takiego akwa wezme 6 to się nie będę musiała martwić o przerybienie i że to będzie odpowiednie dla nich.

Każda ilość pyszczaków w takej wielkości zbiorniku będzie przerybieniem.

A czy będzie dobrze dla obsady jeśli odejmiesz te 2 rybki ? W pewnym sensie tak i nie...

Napewno zmniejszy sie produkcja i wydalanie do wody związkow przemiany materii itp..

Zależy jaki gatunek będziesz trzymała w akwarium.. jesli np. L. caeruleus, to moze Ci sie o uszy obiło, ze labido samce, bardzo lubią męczyc samiczki. Więc odjęcie tych 2 samiczek (np.) moglo by sie odbic na kondycji reszty, bo zawsze tamta agresja rozkladala sie na dwie dodatkowe.

Piotr.

Opublikowano

Hmm... a 6 saulosi to chyba nie będzie aż taka tragedia? ;) Zależy mi, zeby im się dobrze żyło i się postaram:) I zobaczycie, że będą ładne zdrowe i wesołe rybki :)