Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Nie wiedziałem gdzie zamieścić taki post (więc dałem go tutaj):

Mam zamiar postawić szafkę produkcji Diversa pod akwarium 240l na PANELACH. Podłoga jest położona na dość nierównych starych płytkach PCV.W momencie postawienia szafki, która ma osiem nóżek, nacisk na każdą nóżkę wydaję się być inny. Nie mam jeszcze szkła a określiłem to stając na szafkę w różnych jej miejscach. W jednym z rogów szafka jakby ugiełą podłogę i się obniżyła. Obawiam się że po zalaniu zbiornika szafka może w jakiś posób się wykrzywić (nie chodzi tutaj o sam poziom) i zwichrować górę szafki. Planowałem podłożyć pod szkło specjalną matę.

Czy sama mata aby wystarczy czy może powinienem pod zbiornik podłożyć coś jeszcze np styropian.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jak dodatkowo zabezpieczyć akwarium przed dodatkowymi naprężeniami???

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Ja na starym mieszkaniu miałem akwarium położone na panele. Pod nią tylko pianka, szafkę mam na 4 nogach także bałem się że może się połamać ale zamiast tego lepiej się tylko wypoziomowało. Stało tak z rok. Jak się boisz albo są dziury w podłodze może warto pod szafką położyć jakąś płytę by nacisk dać na więĸszą powierzchnię.

Opublikowano

No to zalej najpierw samo akwarium i zobacz jak sie zachowa na panelach. Ew rozbierz je w tamtym miejscu i nadlej trochę wylewki by wyrównać.

Mówimy o nowych panelach podłogwych tak?

Opublikowano

Mówimy konkretnie o deskach barlineckich położonych na stare pcv. przełożonych 5mm płytą wiórową. Podłoga jest nowa więc nie ma szans jej rozbierać. Wpadłem w międzyczasie na pomysł żeby zamiast zalewać akwarium to przytaszczę do domu 300kg odważników :D (mam dostęp do takiej ilości). Obciąże sobie szafke i posprawdzam poziomy i czy góra się nie zwichruje.

Opublikowano

panele panelom nie rowne. po marketach jest x paneli na tak slabej plycie nosnej (rzadka plyta, a co za tym idzie miekka), ze pod wplywem nacisku np.krzeslem robia sie zaglebienia. jezeli to jakis produkt markowy to luz. druga sprawa to rownosc podloza. jezeli w miejscu gdzie maja stac nozki szafki, podloga sie ugina, to jest lipa. wtedy pozostaje wyciecie otwornica w panelach otworow, do ktorych "wejda" nogi. Masz wtedy nieograniczone pole do regulacji poziomu :wink:

w przypadku deski barlineckiej to inna sprawa - jaki rodzaj drewna ?

Opublikowano

Deska jest twarda bo to jesion. Ale szafka ma stać w rogu, podłoga jest pływająca i niestety jest nierówne podłoże. Z tego co widze to dwie narożne nóżki z tyłu są tak jakby w powietrzu. Podłoga pod nimi ugina się swobodnie. Wiercenie dziur otwornicą da mi to żę mogę oprzeć szafkę bezpośrednio na płytkach pcv ale to one włąsnie są nierówne. Szafki Diversy nie mają regulacji nóżek w pionie. Pozostaje chyba podkładanie pod nóżki odpowiedniej grubości podkładek tak żeby zniwelować uginanie podłogi. Tylko trzeba to zrobić z nominalnym obciążeniem. Więc chyba jednak będę musiał przytargać to 300 kg odważników i próbować.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Sprawa szafki rozwiązana. Pospawałem rame 120 x 40 cm wielkości szafki z pełnych metalowych kształtowników 20x30mm. Rama posiada dodatkową poprzeczke w połowie długości. W ramie wkręcone jest 6 śrub M8 jako nóżki Na rogach i w połowie długości. Główki śrub opierają się o podłoże (śruby są tak jakby do góry nogami). Nacisk na każdą śrubę to około 50kg więc spokojnie wytrzymają. Podłoga została przewiercona aż do betonowego stropu w 6 punktach o średnicy 16mm. Rama wsprarta na betonie została wypoziomowana poprzez wrkęcanie nóżek. Na ramę nakleiłem paski gumy aby uniemożliwić ześlizgnięcie się szafki z metaowej ramy i na to położyłem szafkę bez nóżek (płaska deska). Akwarium zalane i stai bardzo pewnie. Jeśli ktoś będzie miał podobne problemy z panelami czy inną podłągą to polecam to rozwiązanie. Jeśli boicie się zniszczyć podłogę to zawsze zostaje opcja uzupełnienia dziur tak jak uzupełnia się sęki kawałkiem kołka potem szlifujemy i lakirujemy. Jak będzie to samo drewno to nie będzie śladu.

post-8881-14695712452272_thumb.jpg