Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

może i racja. nic na szybko. porozglądam się za ofertami i wybiorę coś odpowiedniego. pól nocy spędziłem na czytaniu różnych porad i artykułów w necie. jak się okazuje akwarium i sump to nie wszystko. akwarium musi na czymś stać, a to jest mega problem, żeby wszystko ładnie, funkcjonalnie i solidnie wyglądało i było zrobione porządnie. jeszcze dużo przede mną:/

dzięki za zainteresowanie. nie spodziewałem się takiego odzewu i poruszenia. jak będzie się coś zmieniać to będę relacjonował.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
no takie akwa jak bedziesz mial to szkoda w nim trzymac tylko 2 gat, jakis harem afry bym dokupil...

A czy dyskusja jest o obsadzie do nowego akwarium? Padło pytanie o to? Po co odgrzebujesz wątki, w których nikt nic od 2 tyg nie pisał? Nabijasz posty?

Zauważyłem, że jesteś świeży, udzielasz się gdzie się tylko da, proponujesz obsady, chociaż doświadczenia chyba nie masz za dużego z wieloma gatunkami, zgadza się? Proponuję troszkę mniej płodzić postów, bo ludzie widząc co i gdzie piszesz nie będą brać Cię zbyt poważnie.

Opublikowano
no takie akwa jak bedziesz mial to szkoda w nim trzymac tylko 2 gat, jakis harem afry bym dokupil...

A czy dyskusja jest o obsadzie do nowego akwarium? Padło pytanie o to? Po co odgrzebujesz wątki, w których nikt nic od 2 tyg nie pisał? Nabijasz posty?

Zauważyłem, że jesteś świeży, udzielasz się gdzie się tylko da, proponujesz obsady, chociaż doświadczenia chyba nie masz za dużego z wieloma gatunkami, zgadza się? Proponuję troszkę mniej płodzić postów, bo ludzie widząc co i gdzie piszesz nie będą brać Cię zbyt poważnie.

To ze jestem nowy na forum,z tym sie zgodze , co do udzielania sie po to jest forum i jak cos mnie ciekawi to pisze swoje zdanie,co do spamu raptem udzielam sie w 3 interesujacych mnie tematach co do archeologii ponad 2 tyg to duzo? jak tak to proponuje zamknac temat po uplywie tego czasu,bo inaczej znaczy to ze mozna dopisac post, nie ma nigdzie wzmianki w regulaminie o przedawnieniu sie tematupo raptem 2 tyg od ostatniej odpowiedzi, nie wiem moze darzysz mnie jakas awersja,to ze jestes modem nie upowaznia Cie do docinkow wedle mojej osoby oraz uwag ,gdy sytuacja tego nie wymaga ...w tej odpowiedzi nikogo nie urazilem , co do doswiadczenia z wieloma gatunkami - powiedz mi jak majac 26 lat przy srednim zyciu pysia 6-8 lat mozna miec doswiadczenie z wieloma gatunkami... Ty masz owe?, no chyba ze co rok zmieniasz obsade,albo dysponujesz duza iloscia zbiornikow ,jezeli nie to Twoja uwaga jest nie na miejscu tym bardziej ze jestemy rowiesnikami i byc moze w swoim zyciu mialem wiecej gatunkow od Ciebie...

Opublikowano

Po prostu podpadłeś i jesteś teraz pod wnikliwą obserwacją, nie tylko moją :mrgreen:

Nie będę się powtarzał. Pisz na temat, dziel się wiedzą, kiedy ją masz. I to proponowanie afr w różnych wątkach wygląda jakbyś miał młode na zbyciu.

Jestem modem i mam pilnować, żeby był porządek i merytoryczne informacje, a bzdury, bylepisanie, nieistotne posty usuwać, a niepokornych przywoływać do porządku.

Doświadczenia być może mam więcej, ale nie w tym rzecz. Staram się nie pisać o rybach, których nie miałem, a jeśli nawet to nie w kontekście dobierania obsad, czy prognozowania zachowań, hierarchii itd.. Jak najmniej wiedzy książkowej, oklepanej, zasłyszanej i powtarzanej, a jak najwięcej obserwacji i własnych przemyśleń. Ekspertów od doradzania obsad do 200 litrów już tu trochę było, wierz mi. Jeśli w oczach forumowiczów chcesz być takim fachowcem - Twój wybór. "Wchów wsobny"...?

Pozdrawiam i z mojej strony EOT.

Opublikowano

To sobie pogadali ;) a ja wroce do tematu.

Sump niedoswiadczonemu akwaryscie zdecydowanie odradzam, mimo ze gotowych recept nie brakuje, to jednak kazdy zbiornik jest inny i ja bym zostal przy standardowej filtracji: kubel plus turbina lub dwie.

Co do proporcji akwa - uwazam ze powinno byc optycznie proporcjonalne. W takim niskim dlugasie lepiej sie beda czuly ryby warujacye przy kamieniach niz yellow ktory chodzi w toni a takze cięzko jest wywołać zadowalającą cyrkulacje wody.

Zeby ja wywolac, nawet przy kominie umieszczonym centralnie, bedzie potrzebna silna pompa w sumpie i dodatkowe cyrkulacyjne w zbiorniku - imho - oszczednosci bylyby wiec pozorne.

Zycze powodzenia!