Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na moje nieszczęście i dla rybek, dostałem dzisiaj od mojej kochanej kobiety 8 maingano i 6 yelow o wielkości około 3-4 cm. wiedziała, że od pewnego czasu mam ochotę na założenie akwarium z pyszczakami, ale nie miałem zamiaru ładować ich do akwarium które stało w piwnicy (wymiary w temacie)! no i właśnie tutaj pojawia się problem:

jak bardzo muszę się spieszyć z zakupem akwarium i jakich ono powinno być rozmiarów dla tej ilości rybek?

a i chyba najważniejsze: do rybek jako bonus dołączona została grzałka i filtr aquael model fan - 2 plus Qmax= 450 l/h co jak poczytałem w internecie dla pyszczaków raczej nie jest zbyt dobre i najlepiej zastąpić to biologicznym kubełkiem.

coś możecie poradzić?

Opublikowano

nie. stało, co nie znaczy, że kilka godzin temu je wydobyłem. od przeszło tygodnia jest w domu, zalane wodą w której są rośliny. miały być do niego wpuszczone neony jako ozdoba do pokoju siostrzyczki, ale dzisiaj plany się zmieniły.

Opublikowano
nie. stało, co nie znaczy, że kilka godzin temu je wydobyłem. od przeszło tygodnia jest w domu, zalane wodą w której są rośliny. miały być do niego wpuszczone neony jako ozdoba do pokoju siostrzyczki, ale dzisiaj plany się zmieniły.

Sama woda z roslinami nie spowoduje, ze akwarium dojrzeje. Rozumiem ze filtra tez nie bylo wczesniej?

BTW cos mi ciezko uwierzyc, ze to byl prezent...

Opublikowano

grzałka i filtr jak wspomniałem wcześniej dotarły dzisiaj do akwarium razem z rybami. może i błąd zrobiłem, nie znam się na tym, że wziąłem to wszystko, ale od kobiety się nie odmawia, a to co darowane wiadomo. nie rozwodząc się dłużej nad prezentem może jakaś rada a nie dywagacje?

Opublikowano

Niedojrzale akwarium - ja bym ryby oddala. Ile moga posiedziec? Jak przezyja dojrzewanie akwarium, to miesiac, dwa moga byc w malym.

Im szybciej kupisz akwarium, tym lepiej. Zwlaszcza ze powinno ok 2 tygodni dojrzewac. Wielkosc: najmniejsze rozsadne to standardowe 240l (120x40x50).

Opublikowano
Lepiej 120x50x40 :wink: 40 wysokości starczy

yellow to duża ryba nie wiem czy wizualnie 40 wysokie będzie dobre. Jak dla mnie nie.

Poczytaj sobie FAQ kolego, przedewszytkim o cyklu azotowym, testach i problemach ze zbyt wczesnym wpuszczeniem ryb bo cię to też czeka.

Opublikowano

No to trochę cię załatwiła tym prezentem :wink: Czytaj FAQ jak pisał czester i przygotuj portfel bo będziesz musiał trochę kupić :wink: filtry do czyszczenia mechanicznego i biologicznego wody to na już, no i akwarium im większe tym lepsze bo szybko się kurczą :wink:

Poszperaj na forum a znajdziesz informacje bo tematy były wielokrotnie omawiane.

Opublikowano

poczytałem faq i przyznam, że trochę tego jest- szczególnie jeśli sprawa tyczy się parametrów wody.

dzwoniłem dzisiaj do szklarza. jestem umówiony na poniedziałek aby obgadać szczegóły. powiedziałem w czym problem i gościu twierdzi, że zna się na rzeczy bo nie raz robił akwaria dla pyszczaków.

co do filtra znalazłem na forum opis sumpa (?). sprawa jak dla mnie zawiła zwłaszcza hydraulika. do tego znalazłem trochę rysunków i opisów więc chyba nie będzie źle.

aktualne akwarium będzie filtrem a nowe które zamówię stanie się tym właściwym. tym razem poczekam 3-4 tygodnie, żeby wszystko się wyklarowało. dzięki za porady i trzymajcie kciuki. w razie co będę się jeszcze radził.