Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hmm

wiecie może nie napisałem ale to jest filtracja mechaniczna 2 pierwsze narurowce tworzą system filtracji wstępnej by za dużo syfu nie leciało na 3 filter z 50mikronów który oczyszcza całkowicie. Do biologa to mam kubeł DIY z 20L keramzytu + gryz koralowy. Narurowce to tylko mechanik. A jak napisałem już kłopot z odpowietrzeniem znikną i jest cichutko już .

Thorn,muszę jeszcze coś napisać...nie jest to dobra wiadomość.Te filtry działają,ale w dużo mniejszym stopniu niż myślisz.Ich budowa jest taka,że działaja dobrze,ale z wkładem oryginalnym.Woda przepływa przez środek wkładu i rozchodzi sie przez ścianki.U Ciebie absorbuje tylko górną warstwę.Po prostu idzie na przelot.Zamiast tych 2 "kloszy",lepszym rozwiązaniem byłby filtr tzw.samoczyszczący(mocno naciągana nazwa).Jest on podobny do Twojego 3-ego,z tym,że ma zaworek spustowy pod spodem.Wystarczy podstawić wiadro i gotowe.

chyba nie spotkałeś się nigdy z filtrami zasypowymi do narurowców to specjalne kopuły które się wsadza do środka

wkladobudowadozasypan33.jpg

można je kupić na www.woda.com.pl

Wiec u mnie absorbuje bród na całej długości filtra zasypowego

No i wiem na jakiej zasadzie działają filtry narurowe :)

Opublikowano

... No i wiem na jakiej zasadzie działają filtry narurowe :)

Szacunek za wiedzę;D! A tak serio,to myślałem,ze tak sobie zasypałeś:).Jednak ze względu na wygodę serwisowania wszystko mógłbys załatwić jednym samoczyszczącym.Rozumiem jednak,że tak już zostanie:).Za dużo zmian:)

Opublikowano

Mam podobne jak kolega filtry kloszowe wykorzystywane jako filtracje mechaniczna. Nie korzystałem z oryginalnych wkładów, zostały przystosowane tak,że przez całość wkładu (tu: wata perlonowa) płynie woda, która dostaje się do wylutu dołem. Po prostu wstawiłem odcinek rurki w środek.Tak więc - da się :)

Opublikowano
Mam podobne jak kolega filtry kloszowe wykorzystywane jako filtracje mechaniczna. Nie korzystałem z oryginalnych wkładów, zostały przystosowane tak,że przez całość wkładu (tu: wata perlonowa) płynie woda, która dostaje się do wylutu dołem. Po prostu wstawiłem odcinek rurki w środek.Tak więc - da się :)

Macie rację:),jednak prostszym w obsłudze jest samoczyszczący.Wiem ile zachodu jest przy czyszczeniu klosza.Często robie to w kotłowniack,a Wy musicie to robić w domu:(...Najważniejsze jednak że TO DZIAŁA :D !

Opublikowano

Macie rację:),jednak prostszym w obsłudze jest samoczyszczący.Wiem ile zachodu jest przy czyszczeniu klosza.Często robie to w kotłowniack,a Wy musicie to robić w domu:(...Najważniejsze jednak że TO DZIAŁA :D !

Używamy tez wkładów sznurkowych, IMHO lepsze niż siatkowe.

Opublikowano

Ale taki z kranikiem na dole - prawdopodobnie Cintropur, nic ułatwiającego nie wnosi do czyszczenia. Spuszczenie wody dołem wypuściłoby jakieś drobiazgi zbierające się na dnie, gdzie większość syfu zostaje (ma zostać) na wkładach. Ja je płuczę, nie lubię jednorazowych rozwiązań, inni stosują odpowiednio dobrane wkłady sznurkowe, idea jest taka sama.

Opublikowano
Ale taki z kranikiem na dole - prawdopodobnie Cintropur, nic ułatwiającego nie wnosi do czyszczenia. Spuszczenie wody dołem wypuściłoby jakieś drobiazgi zbierające się na dnie, gdzie większość syfu zostaje (ma zostać) na wkładach. Ja je płuczę, nie lubię jednorazowych rozwiązań, inni stosują odpowiednio dobrane wkłady sznurkowe, idea jest taka sama.

Ale tą watę to chyba czasami wymieniasz?