Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zrobiłem sobie filtrację z filtrów narurowych no i jest bleeee próbuje odpowietrzyć pompę CO no i mam z tym problem. Cały czas coś jeszcze w niej jest z powietrza :( i słychać ja jak tam się mieli to powietrze. Może macie jakieś sposoby na odpowietrzenie tego, bo tak żona każe mi wyłączać tego mechanika na noc. Pompa Grunfosa chodzi na 2 biegu.

Nic nie piszesz o sposobie odpowietrzania.Na pompie masz korek który odkręcasz szerokim wkrętakiem,ale pewnie już to robiłeś:).Jeżeli nic nie pomogło,to problem łatwo zlikwidować zmieniając miejsce zainstalowania pompy.Powinna być zaraz za akwa,czyli ssać wodę bezposrednio z niego i wtedy ewentualne powietrze z wkładów będzie wtłaczac do akwa.Trzecia sprawa dotyczy...samej pompy.Jej korpus,półśrubunki zrobione sa z żeliwa lub jakiegoś stopu(NIE NADAJĄSIĘ DO WODY UŻYTKOWEJ!).Ewentualne skutki uboczne bierzesz na siebie;).Bezpiecznie byłoby zastosować pompę cyrkulacyjną z mosiądzu i śrubunki mosiężne,ale pompa musi być tej samej konstrukcji co ta która masz.P.cyrkulacyjne do wody użytkowej Grundfos,Leszno,lang nie nadają się.Może być np.firmy Halm.Do dzieła;D!

no to dowaliłeś bo wszystcy prawie maja Grunfosy lub leszno :) i nadają się w 1000%

Mówisz,że wszyscy mają...może i mają,ale apompy do c.o. z żeliwa(grundfos i leszno),ale nie cyrkulacyjne do WODY UŻYTKOWEJ(!) bo to pompy magnetyczne i strumień spokojnie zatrzymasz dłonią.Na pewno dużo mógłbym się od Ciebie uczyć w sprawach akwarystyki,ale w tym temacie zaufaj mi:). Co do żeliwa to nie upieram się ,to Twoje ryby.Pomyśl jednak,dlaczego takie pompy nie mają atestów na wodę użytkową.

Opublikowano

wiesz wiele rzeczy nie ma atestu PZH i jest używane w akwarystyce. A pompy CO są używane i to z powodzeniem prze bardzo dużo osób w kraju jak i za granicą ale ten temat nie jest o tym tylko o odpowietrzeniu układu :)

No i jeszcze jedno takich pomp jak wymieniłeś nie używa się w solniczkach ale w akwarystyce słodkowodnej spokojnie. Popatrz na oczka wodne :D ile tam jest różnych rzeczy zrobionych z żeliwa

Opublikowano
wiesz wiele rzeczy nie ma atestu PZH i jest używane w akwarystyce. A pompy CO są używane i to z powodzeniem prze bardzo dużo osób w kraju jak i za granicą ale ten temat nie jest o tym tylko o odpowietrzeniu układu :)

Już pisałem,Twoje akwa.Na forum robi się szum o jedną złączkę z mosiądzu(nie wiedzieć czemu),a ładuje się kawał metalu uwalniający różne związki.To,że ktoś jest świetnym:) akwarystą,nie znaczy że nie robi błędów w innych dziedzinach.A skoro o odpowietrzanie chodzi:),to przenieś pompę a problem zniknie-Praktyka w montażu wielu pomp w rozbudowanych kotłowniach:).A odpowietrzałeś ją na wirniku w czasie pracy:)?

Opublikowano

No i jeszcze jedno takich pomp jak wymieniłeś nie używa się w solniczkach ale w akwarystyce słodkowodnej spokojnie. Popatrz na oczka wodne :D ile tam jest różnych rzeczy zrobionych z żeliwa

To nie żeliwo,tylko zupełnie inne stopy.Nie zawsze coć co wygląda na żeliwo jest żeliwem.A atestów pzh nie mają ponieważ uwalniają szkodliwe związki.Wyobraz sobie zamknięty obieg i ilość wody przepompowanej...Rusz wyobraźnię;)!

Opublikowano
Jeżeli nic nie pomogło,to problem łatwo zlikwidować zmieniając miejsce zainstalowania pompy.Powinna być zaraz za akwa,czyli ssać wodę bezposrednio z niego i wtedy ewentualne powietrze z wkładów będzie wtłaczac do akwa.

Mischa4010. dobrze pisze, parokrotnie zwracałem na forum na to uwagę - pompa musi tłoczyć wodę, a nie ciągnąć ją.

Opublikowano
Jeżeli nic nie pomogło,to problem łatwo zlikwidować zmieniając miejsce zainstalowania pompy.Powinna być zaraz za akwa,czyli ssać wodę bezposrednio z niego i wtedy ewentualne powietrze z wkładów będzie wtłaczac do akwa.

Mischa4010. dobrze pisze, parokrotnie zwracałem na forum na to uwagę - pompa musi tłoczyć wodę, a nie ciągnąć ją.

Połechtałeś moje EGO;D! a tak serio,to może wystarczy odpowietrzyć odkręcając korek na wirniku.Trochę woda pokapie,pochlapie do wiaderka i powinno być dobrze.Czekam na to co Thorn napisze:)

Opublikowano

Ok, skoro z jednej strony połechtałem, to z drugiej trochę ostudzę ;-)

Z żeliwa dostają się do wody związki żelaza, z mosiądzu zaś cynk i miedź. Co jest bardziej trujące ...?

Dla człowieka związki miedzi nie są aż tak szkodliwe jak dla ryb. Więc mając do wyboru żeliwo, albo mosiądz - dla ryb wybiorę żeliwo. Dla siebie mosiądz.

Opublikowano
Ok, skoro z jednej strony połechtałem, to z drugiej trochę ostudzę ;-)

Z żeliwa dostają się do wody związki żelaza, z mosiądzu zaś cynk i miedź. Co jest bardziej trujące ...?

Dla człowieka związki miedzi nie są aż tak szkodliwe jak dla ryb. Więc mając do wyboru żeliwo, albo mosiądz - dla ryb wybiorę żeliwo. Dla siebie mosiądz.

I tu Twój błąd! Może inaczej...piszesz dobrze,ale stopy mosiądzu stosowane do pomp cyrkulacyjnych WODY UŻYTKOWEJ(!) to już zupełnie inna bajka:). Tzw.przeciętny(czyt.azjatycki) mosiądz jest tym opisanym przez Ciebie,natomiast profesjonalni producenci(np.TECE) robią swoje produkty z mosiądzu,który nie podlega procesowi odcynkowania,ale miało byc o odpowietrzaniu;D!

Opublikowano

ja jeszcze spróbuje inaczej spuszcze all i zaleję jeszcze raz ale zobaczę tym razem bez wkładów do narurowych jak będzie. no i u mnie tłoczy pompa a nie ciagnie ponieważ pompa jest najniżej położonym elementem układu by działała grawitacja :D i naczynia połączone. Ale ok jutro jeszcze dam znać czy udało mi się odpowietrzyć no i dam zdjęcia mojego układu