Skocz do zawartości

lekko mętna woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wiesz. ja mam diesla...- wlalem benzyne i przejechalem 10 km i zdechl... co jest ?

Jak to co - za mało wlałeś i się skończyło :mrgreen:

No więc tak:

ph - 7,8

gh - 16

kh - 9

NO2 - 0

NO3 - 0

Na start wlałem uzdatniacz i wybielacz w niedzielę.

Co do tego to jak napisano wcześniej: czyszczenie, ponowny start i ludzie na Boga CIERPLIWOŚCI.

Poczytaj kolego ile trwa zamknięcie cyklu azotowego i dopiero wtedy dolewaj, odlewaj, podmieniaj i doprawiaj wodę!

Ciekawy jestem czy węgiel nie usunie tego wybielacza wody.

Jednak ja no Twoim miejscu wolałbym jednak zmienić wodę niż zaczynać z "zachemioną" wodą

Opublikowano

na moim przykładzie przyjrzyj się jeszcze kamieniom. Miałem obłe kamienie nieciekawego pochodzenia i te tworzyły mi mleko w akwa. Po ich wymianie (oczywiście cykl azotowy jest b.ważny) problem znikł.

Opublikowano

Dobra koledzy dziekuje za wszystkie rady, dziś spuszczam całą wodę i nalewam nową, tylko powiedźcie co najlepiej dać na start.

Opublikowano

jeżeli masz akwarium bez ryb to możesz do niego po prostu nasikać, wrzucić kawałek mrożonki itp. a potem dodać jakiegokolwiek biostartera (czyli preparatu z żywymi bakteriami) Jeżeli używasz nieodstanej wody to dodaj uzdatniacz. Żadnych wybielaczy, odkażalników i innego syfu.

Opublikowano

Wymieniłem całą wodę i jest przejrzysta jak kryształ, z tego wynika że chyba przesadziłem z uzdatniaczami itp, jutro wleje biostarter JBL Denitrol chyba nada się taki?

Opublikowano
nada się tylko musisz zadbać o jakieś żarcie dla bakterii (coś co uwalnia amoniak)

Co masz na myśli? Jakiś specjalny preparat?