zsolim Opublikowano 19 Listopada 2009 #1 Opublikowano 19 Listopada 2009 Witam, Mam dość nietypowe akwarium o wymiarach 240x40x50 i chciałbym w nim hodować pyszczaki. Poczytałem forum i wątek z przykładami obsad. Zastanawiam się, czy taki zbiornik powinienem traktować jak tradycyjne 450 l(150x50x60)? Wiem, że najważniejsza jest pow. podłoża. U mnie w jest ona większa niż w standardowym baniaku. 7500 cm2 w tradycyjnym, a u mnie mimo wszystko 9600 cm2. 1. Chciałbym wybrać jakieś łagodniejsze ryby niż Mbuna. Raczej drapieżniki, lub wszystkożerne ryby. Może ktoś podklei mi jakieś gotowe zestawy lub podpowie jaka obsada np. z aulonocar pasowałaby do takiego zbiornika? 2. Ile mógłbym mieć ryb w tym zbiorniku, tak orientacyjnie? 3. Z gatunków, które mi się spodobały to: # C. Moori # Labidochromis caeruleus "yellow" # P. Aceii # A. jacobfreibergi # A. Benchi # N. Venustus # S. Freyi To chyba na tyle, da się coś z tego wydusić?
mirkot999 Opublikowano 19 Listopada 2009 #2 Opublikowano 19 Listopada 2009 Ze względu na szerokość, wybrałbym raczej mniejsze /poniżej 20cm/ gatunki, więc raczej pominąłbym venustus, moori.
MalawiHobby Opublikowano 20 Listopada 2009 #3 Opublikowano 20 Listopada 2009 W takim akwarium myślę,że mbuna by fajniej wyglądała
misiek80 Opublikowano 20 Listopada 2009 #4 Opublikowano 20 Listopada 2009 Chciałbym wybrać jakieś łagodniejsze ryby niż Mbuna. Raczej drapieżniki Trochę nie kumam?
zsolim Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor #5 Opublikowano 20 Listopada 2009 Chciałbym wybrać jakieś łagodniejsze ryby niż Mbuna. Raczej drapieżniki Trochę nie kumam?[/quote:yxnvck1o] Sam pewnie wiesz, że S. Freyi jest znacznie spokojniejszy niż np. L. Hongi, czy Demasoni. Kupując po 10 ryb z każdego gatunku (do redukcji jak podrosną i się z płcią ujawnią) , w którym przypadku miałbym mniej zgonów? Ile ryb mogę trzymać w takim akwarium?
zsolim Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor #6 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Akwarium mam już zalane , tylko nadal nie mam pojęcia jaką obsadę wybrać. Liczę na Waszą wyobraźnie jeżeli chodzi o non mbuna. Nie mam totalnie pomysłu - im więcej myślę tym mniej zdecydowany jestem. Ile gatunków mógłbym w takim akwarium trzymać?
Rekomendowane odpowiedzi