Skocz do zawartości

Filtracja w 120x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam posiadam filtr tetry 1200 ex. chciałem zapytac czy moge/ powinienem zasypac go w całości ceramiką?

obecnie mam tam 4 wkłady tj 1 ceramika 1 biobale 2 gąbki, co dalej robic? czy może tak zostawic?

w akwarium nie ma jeszcze rybek, dlatego chciałbym go dobrze przygotowac do działania.

posiuadam też filtr wewnętrzny. z góry dziekuje za porady

Opublikowano

Cześć

Z tym prefiltrem to "na dwoje babka wróżyła...jedni doradzają, drudzy nie, a wszystko zależy od rodzaju filtracji , który chcesz uzyskać poprzez kubełek. Jeśli chodzi o twoją filtracją to :

-czy masz tylko jeden filtr zew. ?

-czy posiadasz tylko jeden filtr wew. (jaki?) - bo to ważne !

ad.1- jeśli tak, to musi to być wydajny filtr np. głowica Powerhead ( lub każda inna ),z dużą gąbką, lub dobry filtr wew. Eheim'a 2252, lub np. ... nie wiem :). Będzie on robił za "mechanika" , który będzie po prostu wymiatał Ci kupy z akwa :wink:

-jeśli nie , to taki musisz kupić :)

ad.2- jeśli tak ( a tak piszesz) to możesz go w całości zapełnić np. biokulami (ceramika wyjdzie drogo, chyba że keramzyt) i będzie robił za "biologię" w twoim akwarium-,a wtedy prefiltr jest wskazany ( tetra będzie tylko biologią), a ty od czasu, do czasu wyjmiesz i wyczyścisz prefiltr z mechanicznych zanieczyszczeń np. piasek, resztki pokarmu, roślin ,starych opon, kartonów, butelek itp. ... te ostatnie to joke :twisted:

I tu patrz ad1. - filtr mech. musi być wydajny ,żeby mechanicznie oczyszczał Ci wodę, a kubeł będzie robił za Panią biolożkę :mrgreen:

-jeśli nie, to zakup większy , a będziesz miał wodę kryształową, po warunkiem, że zastosujesz się do w/w zasad