szejker Posted November 16, 2009 #1 Posted November 16, 2009 witam, z kilku akwarii niestety musze zostawic jedno o wymiarach 200cm dł, 48cm szer, 44cm wys - 422l z kilkudziesięciu ryb prosze doradźcie co zostawic, reszty muszę sie pozbyć, wielkość ryb 5-10cm : 1+2 cyrtocara moori 3+1 placidochromis electra 6 placidochromis lupingu 4 livingstonii 5 venustus 5+1 Sciaenochromis fryeri 3 Aulonocara baenschi 1+1 aulonocara red rubin 8 Dimidiochromis compressiceps 5 Labidochromis Caeruleus 2+1 aulonocara red 3+1 copadichromis (nie wiem jaki) 1+1 aulonocara (nie wiem jaka) 1+1 aulonocara kandensis
Mischa4010. Posted November 19, 2009 #2 Posted November 19, 2009 Oj,oj:)!! DUUUŻO tych rybek! Wszystko zależy od tego,co preferujesz.Jeżeli drapieżniki,to zostaw kilka nimbo,sciaenochromis,może jeszcze copadichromis(u mnie się to sprawdza).Niestety dimidiochromis odpada.Będzie "dym".Druga opcja to aulonocary i copadichromis lub co tam masz łagodnego.Które aulonocary to też zależy,czy chcesz narybek.Jesli nie to niech sie krzyzuja;) ,ale wtedy zostaw sobie sciaenochromis by wszystko wyłapał.Aha! Cyrtocara też może być.
nabe Posted November 19, 2009 #3 Posted November 19, 2009 Nie widzę tych wszystkich dużych ryb w akwarium o 40cm wysokości. Kolega się bardzo rozpędził w doradzaniu, a przecież to tylko 400litrów.
Mischa4010. Posted November 19, 2009 #4 Posted November 19, 2009 Przepraszam! Kolega ma rację ! Czytałem różne tematy i długość akwa zmyliła mnie.Myslałem o innym,szerszym i wyższym. Jednak tak naprawdę nigdy nie będziemy w stanie zapewnic rybom optimum.W akwa nie ma takiego pojęcia.Dzisiaj duże akwarium to 1000-1200litrów,za kilka lat to może być standard(chyba się rozpędziłem ).U mnie pływają drapieżniki a mam 180x60 i chociaż jest kilka samców to nie ma problemu z agresją(biorąc poprawkę że to jednak malawi).Wiadomo,że chciałbym dużo większe,ale czasem nie mamy dużego wyboru.
szejker Posted November 21, 2009 Author #5 Posted November 21, 2009 no to pomogliście DZIEKI WIELKIE, WIEDZIAŁEM ZE MOGE NA WAS LICZYC Powściągnij swój entuzjazm.mutra
Mischa4010. Posted November 22, 2009 #6 Posted November 22, 2009 Tak...niewiele konkretów napisałem.Na Twoim miejscu spróbowałbym z Aulonkami.Może jeszcze Labidochromis Caeruleus.Napisałem do Ciebie prywatną wiadomość.Jaka odpowiedz ?
Recommended Posts