Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam, z kilku akwarii niestety musze zostawic jedno o wymiarach 200cm dł, 48cm szer, 44cm wys - 422l

z kilkudziesięciu ryb prosze doradźcie co zostawic, reszty muszę sie pozbyć, wielkość ryb 5-10cm :

1+2 cyrtocara moori

3+1 placidochromis electra

6 placidochromis lupingu

4 livingstonii

5 venustus

5+1 Sciaenochromis fryeri

3 Aulonocara baenschi

1+1 aulonocara red rubin

8 Dimidiochromis compressiceps

5 Labidochromis Caeruleus

2+1 aulonocara red

3+1 copadichromis (nie wiem jaki)

1+1 aulonocara (nie wiem jaka)

1+1 aulonocara kandensis

Posted

Oj,oj:)!! DUUUŻO tych rybek! Wszystko zależy od tego,co preferujesz.Jeżeli drapieżniki,to zostaw kilka nimbo,sciaenochromis,może jeszcze copadichromis(u mnie się to sprawdza).Niestety dimidiochromis odpada.Będzie "dym".Druga opcja to aulonocary i copadichromis lub co tam masz łagodnego.Które aulonocary to też zależy,czy chcesz narybek.Jesli nie to niech sie krzyzuja;) ,ale wtedy zostaw sobie sciaenochromis by wszystko wyłapał.Aha! Cyrtocara też może być.

Posted

Nie widzę tych wszystkich dużych ryb w akwarium o 40cm wysokości. Kolega się bardzo rozpędził w doradzaniu, a przecież to tylko 400litrów.

Posted

Przepraszam! Kolega ma rację :D ! Czytałem różne tematy i długość akwa zmyliła mnie.Myslałem o innym,szerszym i wyższym. Jednak tak naprawdę nigdy nie będziemy w stanie zapewnic rybom optimum.W akwa nie ma takiego pojęcia.Dzisiaj duże akwarium to 1000-1200litrów,za kilka lat to może być standard(chyba się rozpędziłem :D ).U mnie pływają drapieżniki a mam 180x60 i chociaż jest kilka samców to nie ma problemu z agresją(biorąc poprawkę że to jednak malawi).Wiadomo,że chciałbym dużo większe,ale czasem nie mamy dużego wyboru.

Posted

Tak...niewiele konkretów napisałem.Na Twoim miejscu spróbowałbym z Aulonkami.Może jeszcze Labidochromis Caeruleus.Napisałem do Ciebie prywatną wiadomość.Jaka odpowiedz :) ?