Skocz do zawartości

Saulosi-dieta typowo wegetarianska?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jak wyzej.Mam mlode sauloski i karmie je w wiekszosci pokarmem roslinnym i 2 razy w tygodniu mrozonka(dafnia,mysis,krill).Chcialbym odrzucic miesko z tej diety i karmic tylko dieta wegetarianska.Czytalem w serwisie artykul Harisimi o P.saulosi w ktorym napisal,ze mozna w ten sposob karmic.Kieruje to pytanie do hodowcow tego gatunku.Jak Wy karmicie swoje pociechy i co o tym myslicie?Dodam ze w baniaku mam duze stado swiderkow,ktore w razie potrzeb na miesko moich rybek,stana sie ich posilkiem :wink:

Opublikowano

mrożonkami karmić nie musisz, w większosci pokarmów roślinnych, znajduje się cząstka z miesa ryb i skorupiaków, wiec spokojnie mozesz zastosować urozmaicona dietę wegetariańską.

Opublikowano

Ja na początku karmiłem prawie wyłącznie zielskiem.

Po jakimś czasie dołożyłem żywe "dodatki" jak również i mrożonki i zauważyłem wzrost intensywności kolorów (szczególnie samców) jak i zwiększoną agresję.

W tej chwili karmię zielskiem z dodatkami mięsnymi (mrożonka raz w tygodniu plus 2X na 2 tygodnie żywe - najczęściej artremia)

Opublikowano

ja mam dwa podstawowe źródła: od wiosny do jesieni hoduje rozwielitki, ochotke i co tam mi się jeszcze namnoży w baniakach. A jak się robi za zimno to startuje z muszkami owocowymi - w tym roku D.hydei. Można jeszcze prościej. Idziesz do marketu- kupujesz krewetki i mrożony filtet z łososia. Za 15-20 zł masz mięcha dla ryb na 6 miesięcy.