Perez666 Opublikowano 9 Listopada 2009 #1 Opublikowano 9 Listopada 2009 Witam.Zastanawiam się nad wymianą podłoża i tak przeglądając allegro natrafiłem na następujący grys http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=807326109 .Jak widać frakcja to 0,8-1,6.Czy nie będzie on za gruby?Wiem że Cezarix ma takie ciemne podłoże (imo super to wygląda) ale z piasku bazaltowego.Czy wpływa on na parametry wody?Co o tym sądzicie? Pozdrawiam.
mutra Opublikowano 9 Listopada 2009 #2 Opublikowano 9 Listopada 2009 bazalt nie wpływa na parametry. Granulacja 0,8-1,6 to taki gruby piach. Ja mam u siebie taką tyle że z dolomitu i nie narzekam
Nuroslaw Opublikowano 10 Listopada 2009 #3 Opublikowano 10 Listopada 2009 bazalt nie wpływa na parametry. Granulacja 0,8-1,6 to taki gruby piach. Ja mam u siebie taką tyle że z dolomitu i nie narzekam łupany ? czy naturalny ? Bo też mam dostęp do bazaltu, ale łupany (naturalny znalazłem jedynie na Kanarach). a on ma dość ostre krawędzie.
mutra Opublikowano 10 Listopada 2009 #4 Opublikowano 10 Listopada 2009 U nas takie grysy tylko łupane dostaniesz. Na szczęscie im mniejsza granulacja tym zazwyczaj gładsze krawędzie
iwanek77 Opublikowano 7 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 7 Grudnia 2009 Kupiłem Grys bazaltowy na allegro, ale jak zacząłem go płukać to oczy wyszli mi po tym co zobaczyłem, po płukaniu 1,5h woda zaczęła być w miarę normalna pierwsze 5 płukań woda=błoto.
tere1 Opublikowano 8 Grudnia 2009 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Też mam grys bazaltowy w małym akwarium, ale miałem przeciwne spostrzeżenia jeśli chodzi o płukanie. Mój po 3 płukaniach był czyściutki.
Perez666 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor #7 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Bo się płucze małymi partiami po 3-4kg.Do miski i cały czas mieszać ręką.Ja tak wypłukałem 40 kg.Wiadomo woda w akwa nie będzie krystaliczna ale po 1-2h wszystko wraca do normy,więc nie demonizujmy
mutra Opublikowano 8 Grudnia 2009 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2009 ja 50kg dolomitu płukałem ponad 6 godzin :/ a i tak rezultat nie był zachwycający
greghor Opublikowano 8 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Hehe, ja nie miałem tyle cierpliwości do grysu dolomitowego. Zdobyłem grys o granulacji 0-2mm, z tym że chyba bardziej 0 niż 2. Płukałem 40kg ze 4 godziny (oczywiście partiami) i od piątku mam mgiełkę w akwarium. Na szczęscie coraz mniejszą
mutra Opublikowano 8 Grudnia 2009 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2009 po pierwszym odmulaniu znowu będziesz miał większą
Rekomendowane odpowiedzi