Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem rozumiem o co Tobie chodzi. ale parametry wporzadku mierzylem 2 min temu poczekam jeszcze z tydzien a w tym czasie zamienie Copadichromisy na Maingano bedzie chyba im zdecydowanie lepiej wtedy

Opublikowano

no wlasnie jest. samo ocieranie jest "czyms". to tak jakbys powiedzial : mam ospe ale poza tym jestem zdrowy :wink:

Albo: ogólnie jestem zdrowy, tylko cholesterol mam podwyższony.

A tak na poważnie to wynik NO2<0,3mg/l niewiele mówi. Może jest 0,0mg/l a może 0,3mg/l, a to jest różnica.

Mierzyłeś parametry w trakcie dojrzewania zbiornika? Czy poziom azotynów nie podniósł się po wpuszczeniu ryb?

A może po prostu je przekarmiasz?

Opublikowano
A tak na poważnie to wynik NO2<0,3mg/l niewiele mówi. Może jest 0,0mg/l a może 0,3mg/l, a to jest różnica.

Co ja poradze ze Tetra raczyla zrobic skale od <0,3mg/l a to mowi wiele bo jak by miala 0,3 mg to bym napisal ze =0,3mg/l a pisze <0,3 mg/l czyli jest ponizej 0,3mg/l

Mierzyłeś parametry w trakcie dojrzewania zbiornika? Czy poziom azotynów nie podniósł się po wpuszczeniu ryb?

mierze parametry codziennnie i na poczatku bylo NO2=0,8mgl po 1 dniu spadlo do NO2=0,3 a po 2 dniu NO2<0,3mg/l

poziom NO3 wzrasta z 5mg/l przez 12,5 mg/l a dzis jest 25mg/l

Karmie je :pn-pt 2x dziennie o 17 i o 21 w weekendy 3 razy dziennie w tym mrozonka lub zywa artemia

Opublikowano

Co ja poradze ze Tetra raczyla zrobic skale od <0,3mg/l a to mowi wiele bo jak by miala 0,3 mg to bym napisal ze =0,3mg/l a pisze <0,3 mg/l czyli jest ponizej 0,3mg/l

mierze parametry codziennnie i na poczatku bylo NO2=0,8mgl po 1 dniu spadlo do NO2=0,3 a po 2 dniu NO2<0,3mg/l

Karmie je :pn-pt 2x dziennie o 17 i o 21 w weekendy 3 razy dziennie w tym mrozonka lub zywa artemia

1.Ale ta Tetra niedobra. Ewidentnie robi nam na złość :mrgreen:

2.Gratuluje błyskawicznego przebiegu cyklu azotowego.

3.Karmienie dwa, trzy razy dziennie ok, ale w jakich ilościach?

Opublikowano

Jak dla mnie to twoje parametry nie powinny wpływać na ocieranie.

Nieraz powód może być prozaicznie prosty ryby wpuściłeś tydzień temu więc mogą być zestresowane i to jest tego objaw. Z tego co rozumiem to ryby kupiłeś w zoologicznym a tam parametry wody są rzadko dostosowywane do danego biotopu (leją taką samą wodę wszystkim rybom) więc zmiana parametrów na lepsze (biotopowe) może również powodować ocieranie (to jak u człowieka zmiana klimatu :wink: )

Obserwuj sprawdzaj parametry zmień test na NO2 (polecam JBL) powinno się unormować.

Opublikowano

No za wiele to nie poczytam :wink:

Odnosiłem się do realiów polskich sklepów zoologicznych (nie internetowych polecanych na forum :wink: ) bo nie zauważyłem skąd piszesz :wink:

Opublikowano

to karmienie jest dla mnie dziwne

nic rano?/

tylko wieczorem co cztery h??

zrób dzień postu i obserwuj

rybkom się nic nie stanie a nawet im wyjdzie to na dobre

Opublikowano

ok jutro maja dzien postu. a co do karmienia karmie je tak poniewaz rano o 6 wychodze do pracy to maja jeszcze ciemno wiec nie sypie jedzenia a koncze prace o 17 dlatego tak karmie. cos robie nie tak ?? jak tak to prosze o jakies rady co do karmienia...

Opublikowano

Powiem tak: wychodze do pracy o 7, rybska dostaja jesc ok6.30. Wracam o 18 i ok 18.15 dostaja po raz drugi ama. Co do rannego karmienia-na poczatku mialem problem zeby sie obudzily:-), po kilku dniach o 6.30 czekaja pod tafla na jedzenie. W niedziele glodowka. Karmie dainichi, osi, hikari, nf -zero mrozonek.